POWER OIL AND GAS

IP Rating

Degree of protection of the enclosures for electrical equipment in accordance with the IEC 529 and EN 60529 standards.

Ingress Protection (IP) or IP Rating consist of 2 numbers, that is IP ??.

The first number mean protect against solid bodies
  • 0 - No protection
  • 1 - Protected against solid bodies larger than 50mm (hand)
  • 2 - Protected against solid bodies larger than 12.5mm (finger)
  • 3 - Protected against solid bodies larger than 2.5mm (tools, wires)
  • 4 - Protected against solid bodies larger than 1mm (fine tools, small wires)
  • 5 - Protected against dust (no harmful deposit)
  • 6 - Completely protected against dust.
Second number mean protect against liquids
  • 0 - No protection
  • 1 - Protected against vertically-falling drops of water
  • 2 - Protected against drops of water falling at up to 15 degree from the vertical.
  • 3 - Protected against drops of water falling at up to 60 degree from the vertical.
  • 4 - Protected against drops of water from all directions.
  • 5 - Protected against jets of water from all directions.
  • 6 - Completely protected against jets of water of similar force to heavy  seas.
  • 7 - Protected against the effect of immersion.
  • 8 - Protected against effect of prolonged immersion under specific conditions
Weather Proof        - IP54
Water Tight            - IP65
Dust Tight               - IP66
Immersion Proof     - IP67
Explosion Proof      - Exd
Dust Ignition Proof  - D.I.P.

Click to enlarge

ingress protection | ip rating | ip65 | ip54 | ip66 | ip67 | ip ratings | ip code | ip protection | protection of ip

6 comments:

KERTAS A4 BLOG said...

Salam bro,

Boleh explain sket tak pasal procedure IP20... Aku dah bace IEC60529, tapi tak brape paham ngan procedure nyer...Aku nak buat type test ni kat CPRI (walaupon SIRIM boleh buat tapi ade certain clause die tak accredited). Mintak tolong yer bro kalau boleh hehe...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Procedure for what..untuk buat type test eh...sorry la bang..saya x expert bab nak buat testing nie..saya pandai guna je..hehe

KERTAS A4 BLOG said...

kekekekekeke :D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

:-)

romzi seli said...

Salam Jamal,

Sebenarnya IP ada 3 digit. (IPXXX). Yang ke-3 tu, jarang sangat orang guna, sebab more pada impact. Dalam ELectrical memang jarang, kecuali mechanical. Tapi kebanyakkan engineer kat Malaysia ni pun tak pakai gak, even dia mechanical engineer, malah ada yang tak tahu lagi.

Kalau nak tahu lebih, I can share with you pasal benda ni.

Romzi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Yeke ade 3 digit..kalau nak tahu, boleh refer standards mane ye..sebab biase kalau vendor bagi specification pun ade 2 digit je kan..

Papepun thanks for sharing it Bang Romzi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...