POWER OIL AND GAS

STARTING MY CAREER

ALHAMDULILLAH..

Semasa Jamal sudah di semester akhir di UTM, Jamal telah mula mencari peluang-peluang kerja dalam bidang elektrikal ini, ade submit CV and walk-in-interview masa Career Fair, ade apply via Jobstreet,JobDB, ade apply kat website company yg minat,ade jugak just dapatkan email HR company yang minat tue,then just submit je CV Jamal kat diorang. Alhamdulillah akhirnye dapat offer kerja dari MMC OIL & GAS ENGINEERING SDN BHD. Masa dapat offer tue, Jamal belum konvo lagi,so kire memang rezeki jugak la tak payah menganggur lama-lama kan.

For more info about  MMC Oil & Gas Engineering, a subsidiary of MMC Corporation Berhad
.owned by Syed Mokhtar Al-Bukhary, you can visit our company website at http://www.mmcog.com/

43 comments:

Anonymous said...

salam.. bro ada kerja untuk semi skilled tak? ogsp holder, xperienced working in plant for shutdown n turnaround project most in terengganu n pahang.. if u can help me for looking a job.. please contact thru my no.. 013-3069558_khairil

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

waalaikumussalam...keje yg mcm saudara nak nie biasenye xde post kat website company or kat internet..kena contact company terus la..boleh try pg website company oil&gas yg ade kat M'sia nie..then try la contact HR tanye ade kosong ke x..nie list OnG companies..boleh try....

http://www.oilandgas-asia.com/documents/oga_exb_list_090609.pdf

Anonymous said...

salam... any vacancy for instrument engineer? experience mase praktikal kt BASF Petronas.. pls contact me at pendau@yahoo.com
TQ
~efendi~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

En Efendi..cuba try apply kat Worley Parsons..ade open untuk Project Engineer(Instrument)..

https://worleyparsons-au.hua.hrsmart.com/ats/job_search.php

Anonymous said...

thanks en. jamaluddin.. saye dh apply.. mudah2an ade la rezeki utk saye nnt.. if en. jamaluddin ade info berkenaan oil and gas vacancy especially for instrument field.. pls inform @email to pendau@yahoo.com

*actually saye pon graduate utm-45 bln9 thn lepas.. hehe

~efendi~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome and gud luck...:-)

InsyaAllah..kalau ade jobs untuk instrument eng, nnt saya email saudara..

kERI said...

Salam..En.jamal..tahniah dah dapat kerja dlm oil n gas..saya skg final year (chemical engineering) kt UTM juga...sedang mencari kerja dlm oil and gas indusrty,,..byk interview juga dah attend..cthnya..Schlumberger etc...Kalau ada peluang kerja untuk fresh graduate harap boleh kongsi..ye..tq..= )

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam..Thanks En. Keri...

InsyaAllah..kalo ade vacancies available nnt, saya rajin2 share kat sini..
Ade apply kat Halliburton x..Halliburton pun biase buat recruitment kat UTM..last year saya dapat invitation jugak..tp x pg interview die..hehe

kERI said...

Belum..lagi.en jamal..bila boleh apply halliburton?semasa career carnival ke?or send to via emel to HR?mcm mane apply MMC dulu?direct ke HR ke en.jamal?

saya dah pergi interview semasa OGS kt UTM last semester.Tp,x de rezeki lagi..byk sgt stagenye..sggut ditgh2,,stage..hehe..kalau en.jamal tak keberatan..boleh minta emelkan job/emel hr Oil and gas company ke email saya?hehe
hairikassim1923@gmail.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Please check your email...

saya dah forwardkan apa2 yang patut untuk saudara Keri..

kERI said...

tq..en.jamal..= )

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome...:-)

Anonymous said...

salam en jamal...tgk sini vacancy nk pakai engineer je..takde ke yg job untuk non-exec cth technician instrument ke..btw sy ni bru grade dr instep batu rakit dan tgh cari keje oil n gas.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam..keje untuk non-exec nie biasenya company jarang-jarang nak iklankan kat internet or surat khabar..kalo ade pun x banyak la..cube tengok kat sini, mane tahu berkenan ke, boleh la try apply..

www.hablem.com/his/career.php

hasrul said...

salam.. saye fresh graduate mechanical engineering
saya nk try la apply job kt oil n gas ni..en jamal ade x emel hr dari oil n gas company... nk cube2 nasib mane tau ade rezeki.. emel saya stan12.lee@gmail.com

terima kasih

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam...ade je kalau nak..tapi kan lebih mudah jika saudara sendiri yang pegi kat website company OnG yang sudara minat then boleh check email HR diorg kat situ...

nie saya bg list antara OnG companies kat M'sia nie..usaha sikit ye...

http://diary-of-jamal.blogspot.com/p/ong-companies-in-malaysia.html

Anonymous said...

assalamualaikum, sy bagi pihak pengunjung blog ini mengucapkan ribuan terima kasih kpd en jamal yang sangat banyak membantu dan rajin membalas komen2 tanpa jemu. sy sebenarnya baru terjumpa blog saudara ni. ada benarnya yg saudara ckp pose tuk non-exec mmg sukar nak cari dlm paper or mane2.sy pun dah lame mencari tp belum ada rezeki lagi. thanks lagi skali kat saudara jamal sebab sudi share senarai2 job oil n gas ni. saya dah send kat hablem, yg lain ondaway. kalau ada lagi pose non-exec sudi2 lah share ye en. jamal. TQ
-wafi-

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam En. Wafi..

InsyaAllah..jika saya ada kelapangan masa, akan saya kongsikan disini..kebanyakkan list2 jobs tue saya just ambil dari jobstreet, jobDB,newspaper dan website company2 oil and gas yang lainnya..

Disamping dapat tolong member2 yang tengah cari kerja oil and gas nie, saya pun tengah intai2 peluang kat big2 OnG company nie..Hehe..

Gud Luck semua..:-)

Anonymous said...

saudara jamal dah buat lebih dari itu sebenarnya. disebabkan saudara sudah ada di dalam industri membuatkan saudara tau yg pose2 non-exec dan entry level tu jarang di siar dlm media tapi masih available seterusnya menjawab persoalan sy selama ini (camnelaaa aku nak penetrate dlm industri nih) yang dah lame x terjawab. patut la susah tul nk jumpe ad pasal ini tapi ada saje orang baru yang dapat join masuk haha! mujur ada family member yang bertugas di bjservices. tapi belum ada rezeki lagi. Saudara jamal tinggal di mana sekarang.
-wafi-

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah..xde rezeki kat OnG..kat tempat lain maybe banyak lg peluang kan..InsyaAllah..

saya tinggal di Bangi..keje kat Ampang

Redjinx said...

Tahniah Cik Jamal.

Boleh tahu berapa expected salary kita nak letak dalam resume tu ?

Mech Eng mempunyai 1 tahun pengalaman yg tak berkenaan

Gaji saya pula sebulan 2.5k

Terima kasih atas perhatian saudara.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

:-)

Kalau ade pengalaman, tapi x berkenaan dengan OnG field..rasenye kena start dari bawah balik,dr basic semula..so, letak dalam 2.5k-2.7k dah ok rasenye..

farahizat said...

AS-salam
en jamal. sy baru dpt paggilan interview dr alcim. isnin nnt interview utk business analyst. skang ni sy keje di bank, dkt 3 tahun dh as biz analyst juga. cuma sy nk tau, kalo utk interview nnt, mcm mana salary range yg sy nk nego ye? sbb field mmg totally different. from finance to OnG

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam...bab salary nie x dpt la sy nak menolong..lagi2 kalo lain dr field engineering..

Tapi rasenye kalau kerja as finance kat company OnG..same je mcm kat company mane2 pun..untuk post ape tue..sy rase baik demand increment dalam 20-50% dari gaji asal..gud luck

farahizat said...

owh yeke..erm..ok2, hehe nway thanx ek =)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome

Freshie said...

Assalamualaikum En. Jamaluddin, Saya dari background civil engineering. Pun sama2 fresh grad tahun 2010 tapi dari UM. Kalau saya nak ke bidang oil and gas tapi nak tinggikan market saya (banyak apply cakap tak ambik civil), apa kursus2 yang in demand macam NDT inspector, welding inspector, Safety Officer? Ada list supplier kursus kat malaysia yang juga ada peluang government sponsored tak? Tolong email kan ke

pplcallmeibs@yahoo.com

Kalau boleh nak borak2 pasal oil n gas pun boleh.

Thanks!
-Ibrahim-

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

try je apply dlu..biasenye untuk civil..diorg ambil structural eng..kalo nak jadi safety officer pun boleh..try je apply safety officer..kalo ade tambahan sijil kursus2 lagi cerah peluang la..

cube try ushar website CONSIST COLLEGE nie untuk training..

www.consist.com.my

Ruben said...

Hey bro, I am gas engineer student in final year lookinf for job, boleh awak tolong saya bagi contact from any Oil & Gas company tak..
emel : ruben_as125@yahoo.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

SAPURACREST : HRD@sapuracrest.com.my
MMC OIL&GAS : hr@mmcogel.com.my
RNZ : recruitment@rnzgroup.com
TECHNIP : hrcommon@technip.com
EXXONMOBIL : recruitment.malaysia@exxonmobil.com
MMHE : fara_waheeda@mmhe.com.my
TALISMAN : tmlrecruit@talisman-energy.com
BAKERHUGHES : www.bakerhughes.com/careers
WORLEY PARSONS : https://worleyparsons-au.hua.hrsmart.com/ats/job_search.php
SBM MALAYSIA : http://www.sbmmalaysia.com/
KENCANA PETROLEUM : recruitment@kencanapetroleum.com.my

kenno jungle said...

Abang Jamal,

Nak tanya sini, i nak emelkan resume i kpd Ranhill Berhad, dah berapa kali i try emel ni: employment@ranhill.com.my , tapi setiap kali i send system akan bgtau i "delivery status failed"...betolkah emel tu, dan apa masalahnya?? Masa send emel ada effect ke?

Trme kaseh bnyk2 =)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

To Kenno,

Solution die senang je, pergi ke website Ranhill Berhad dan cari no telefon office diorang dan terus call bahagian HR. Lepas tue tanya sama ada betul tak email yang u hantar tue. Dan minta diorang kalau ade email lain.

Gud Luck

Anonymous said...

Assalamualaikum en jamal,
Sy seorang jurutera elektrik, 3thn pengalaman bekerja di kilang kabel - Leader Cable dan 1 1/2thn pengalaman bekerja di facility maintenance utk bangunan kerajaan di putrajaya, adakah masih ada peluang utk sy bekerja dalam bidang O&G? Umur sy skarg 30thn, Apakah position yang sesuai utk sy? Bagaimana utk sy bermula?

Sekian, terima kasih
-Ferdaus-

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wa'alaikumussalam En. Ferdaus,

Itu saya tak pasti la, sebab saya sekarang nie kerja dengan company consultant, buat design je.

Kalau lihat dari background en tue, sesuai kerja dengan service provider or fabricator kot. Cuba call company service provider or fabricator untuk maklumat lanjut sama ada diorang ada position yang sesuai dengan pengalaman en tue.

Kalau nak join consultant memang tak dapat la sebab takde experience buat design kan. Lagipun tak kan nak start dari bawah balik, rugi experience dah tue.

Anonymous said...

Thanks for the reply En Jamal. Tapi apa maksud service provider/fabricator. Cth company? Assalamamualaikum..

Rgds,
Ferdaus

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

untuk mengetahui lebih lanjut mengenai company service provider nie. En ferdaus boleh layari laman web nie ye..

http://www.mogsc.org.my/

Kalau untuk mengetahui company consultant, boleh layari laman web yang nie pulak..

http://www.mogec.org.my/

manakala untuk fabricator pulak, macam company construction la. Company yang ade yard untuk buat fabrication offshore platform macam MMHE,SIME DARBY ENGINEERING, RAMUNIA, BOUSTEAD dan lain-lain..

Anonymous said...

Ok, terima kasih atas info en jamal.

-Ferdaus-

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama..:-)

joe said...

assalamualaikum en jamal,
saya graduan dri uthm dlm bidang mechanical,skrg nie ngah mengganggur sbb kebanyakkan application yg anta belum ade respon dan ade jgk la yg fail....xde ke lubuk2 keje yg en jamal leh tlg suggestkan tuk bdk2 fresh graduate nie....sye nie ade jgk la penglaman keje mse praktikal kt titan chemical pasir gudang selama 6 bln.....

joe said...

assalamualaikum en jamal,
sy nie bru je graduate dri uthm dlm bidang mech eng...xde ke lubuk2 keje tuk bdk2 fresh sbb kbykkn company nk yg ade penglmn....sy nie bermnt dlm bdg oil n gas @ petrochemical....skrg nie ngah mengganggur lps abs praktikal kt titan chemical pasr gdg n kbykkn application keje blm ade respon n ade la jgk yg fail....hrp2 en jamal leh bantu...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Banyak je keje untuk budak fresh..tapi kena usaha la cari..lepas 1@2 minggu lepas submit application. Telefon la HR diorang tanye status..

Dan untuk fresh grad nie, jangan memilih sangat. Kalau tak dapat join O&G, join la sektor lain dlu. Asalkan tak menganggur.

joe said...

tq...

fikrifadzal said...

assalamualaikum cik jamal..saya fresh graduate dari UNIKL.ambik couse naval architecture.saya ada jugak ambik cert PDMS..mmc ambik x yg fresh gradt macam saya,,saya berminat jugak dalam piping...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...