POWER OIL AND GAS

Tingkatkan Traffic Dengan SEO

Alhamdulillah.

Hari ini Jamal nak kongsikan macam mana Jamal dapat tambahkan traffic ke blog Jamal nie dengan menggunakan SEO. Sebelum nie pun Jamal tak tahu ape bende SEO  nie, kalau korang nak tahu. SEO nie adalah singkatan untuk SEARCH ENGINE OPTIMIZATION. Maknenye korg tingkatkan traffic ke blog korg dengan menggunakan search engine macam Yahoo, Google dan sebagainya.

So, kali nie Jamal nak kongsi macam mana blog Jamal yang suram je nie, unique visitors pun biasenye dalam 70-110 je sehari tiba-tiba melonjak ke lebih dari 200 UV sehari. Kire sikit lagi nak banding dengan blogger yang dah otai boleh dapat ribu-ribu UV sehari kan. Tapi dah cukup buat Jamal gembira dengan perkembangan menarik nie. Nie Jamal kongsikan Nuffnang analytics blog Jamal



Sebenarnye Jamal tak rancang pun nak tingkatkan traffic dengan cara nie. Bile check Nuffnang Analytics tue yang terkejut bile tengok traffic tibe-tibe mencanak naik. Rupa-rupanya disebabkan posting Jamal berkenaan sejarah Wali Songo. Kalau korang nak tahu, wali songo adalah penyebar agama islam di nusantara nie.


Lepas nie target Jamal untuk maintain paling kurang 100-200 UV sehari untuk untuk blog MA'RIFATULLAH. Dan untuk blog ke-2 Jamal iaitu Jamaluddin.net nie pulak, Jamal nak maintain dalam 300-400 UV.

So far, UV untuk blog ke-2 Jamal nie tak banyak, dalam 60-110 UV je sehari. Dalam proses nak perbaiki la nie, tapi perlukan support dari korang semua. Papepun thanks sebab sudi ziarah blog Jamal nie tau..

Itu saja la yang dapat Jamal kongsi untuk post kali nie.
Thanks semua..

11 comments:

cik gelong said...

cam ne nk guna SEO ni?? x paham la yg ni...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Permainan SEO nie boleh guna bila blog kita dah berada di ranking yang tinggi je..kalo ranking rendah, susah nak berjaya kalo guna teknik nie

Sebelum guna teknik SEO nie..CG kena tentukan niche blog tue dulu..maknenya kena tetapkan halatuju blog kita tue..nak blog tentang ape, tetapka isi dan tema blog kita tue dulu..

Bila dah tetapkan semua bende tue, belajar cara nak tingkatkan traffic..bila ranking blog dah naik sikit..baru apply dan belajar teknik SEO nie..

Jamal pun tak expert guna SEO nie..dalam proses belajar jugak lagi nie..hehe

Ini Kisah Tia said...

Tia pun sedang berusaha ke arah tuu . tengah tunggu keyword yang baru ni . hehe ..

jom baca ni pulak Bila Jadi Blogger

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal pun sedang belajar dan belajar lagi nie Tia. Gud Luck ye..

Elih Japahar said...

Penggunaan keyword/kata kunci/tag yg tepat utk setiap posting jg akan meninggikan hasil carian di google..sama2 lah kita berusaha~!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Betul tue Elih..good luck semua

ifwat said...

hehee, pelan2 kayuh bro! aku pun main SEO gak.. agak menarik + bosan sebenarnya..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yeke bosan....hehe

Putera Nazran said...

saya ada WP Automation, untuk wordpress saje, hehe, syabeli $30 jer plugin tu,, berminat ke? saya jual $10 jer, hehe

Anonymous said...

x cner?
abdulrazakaziz.blogspot.com

activitysilentx said...

bagi tip 1 1

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...