POWER OIL AND GAS

BUAT DUIT DENGAN BLOG (SIRI 1)

Blog sudah menjadi semakin popular dan menjadi kegilaan pada hari ini dan barangkali ramai pelayar internet sudah mempunyai blog untuk tujuan mereka tersendiri. Sesetengah daripadanya buat blog sekadar suka-suka , dan ada juga yang serius berblog dan mahu menjana pendapatan daripadanya.

Ramai newbie bertanya dan tertanya-tanya adakah betul boleh buat duit dgn blog ?. Sebelum menjawab soalan itu, mari baca pengalaman Al-faqir dalam dunia blog nie dulu ye.

Sebenarnya Al-Faqir sudah mula berblogging pada awal tahun 2009 yang lepas. Start dengan blog MA'RIFATULLAH. So kiranya sudah 2 tahun lebih la Al-Faqir dalam dunia blog nie. Pada mulanya berblog hanya sekadar suka-suka dan berkongsi maklumat dan ilmu dengan rakan-rakan FACEBOOK. Dan bermula pada hujung tahun 2010 yang lepas, barulah Al-Faqir start register dengan NUFFNANG.  


NUFFNANG ialah sebuah syarikat pengiklanan internet yang terkenal dikalangan blogger. Mengenai syarikat Nuffnang dan bagaimana boleh menjana duit dengannya akan Al-Faqir kongsikan dalam siri yang akan datang ye.

Dan setelah 4 bulan Al-Faqir start meletakkan iklan-iklan di blog, akaun Nuffnang al-faqir sudah menunjukkan peningkatan, dari hanya beberapa sen je earning, dan kini telah melebihi RM1XX earning yang Al-Faqir dapat dari blog yang tidak seberapa nie. Memang tak sangka rupenye btol2 boleh buat duit dengan blog nie.

Earnings yang sudah dikreditkan ke akaun Nuffnang
BE yang masih berjalan, earnings belum dikredit ke akaun Nuffnang

Ini sekadar suatu perkongsian, bukan nak menunjuk-menunjuk pun. Memang sikit sgt earnings Al-Faqir nie kalo nak compare dengan blogger2 otai yang dapat ribu-ribu.Kira ok la tue bagi beginner macam Al-Faqir nie.

Average unique visitors(UV) ke blog Al-Faqir skang nie ade la dalam 300-400 UV sehari. Tak banyak pun kalau nak compare dengan blog otai2 yang UV diorg sampai ribu-ribu kan. Tapi inipun dah kire ramai jugak visitors, kalau nak compare masa mula2 dulu visitors nak maintain 100 pun payah. Tapi lepas praktikkan tips2 yang Al-Faqir belajar dari otai2 blogger, inilah hasilnya dengan blog baru yang umurnya baru mencecah 4 bulan.



Ini pula mengenai ranking ALEXA blog Al-Faqir yang terkini. Ranking terkini blog ini adalah dalam lingkungan 400k untuk worldwide dan 2400 untuk Ranking Malaysia. Berkenaan kepentingan dan macam mana nak improved ranking ALEXA nie pun Al-Faqir akan bincangkan dalam tips2 yang akan datang. Sabar ye semua.




So, setelah Al-faqir telah berjaya menjana sedikit income dari dunia blogging nie, barulah Al-Faqir berani untuk membuat siri TUTORIAL ini bagi membantu dan berkongsi ilmu dengan rakan-rakan blogger yang baru dan ingin mendapatkan sedikit income. InsyaAllah Al-Faqir akan bantu korang mana yang mampu. 

PM je Al-Faqir kalau nak minta bantuan pape ye. 
Via email ke jamaluddin_ab@yahoo.co.uk

Sebelum kita bermula dengan TUTORIAL nie, diharapkan rakan-rakan semua sudah ada blog sendiri ye. Jika belum ada lagi, boleh start buat blog yang free, tanpa perlu bayar domain seperti menggunakan platform BLOGSPOT ataupun WORDPRESS. So untuk tutorial yang akan datang, Al-Faqir akan menunjukkan cara-cara menggunakan  BLOGSPOT sebagai plaform sesebuah blog kerana Al-Faqir familiar dengan platform nie.

So untuk TUTORIAL ke-2 yang akan datang, Al-Faqir akan start dengan pengenalan kepada 


Bersambung di - BUAT DUIT DENGAN BLOG (SIRI 2)


Related Posts :-
 .

15 comments:

Amirrah Zawani said...

dah lama reg dgn nuff :)

Amirrah Zawani said...

dah lama reg dgn nuff :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

baru lagi la cik mirra..early Dec last year..tapi start buat blog lama dah..lagipun busy dengan kerja..so berblogging nie just part time je..suke2.. :-)

xcyber said...

x nak share ke camne leh bnyak mcm tuh?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

ala...mane de banyak pun..sikit2 je..tunggu la tips yang akan datang..nnt al-faqir share satu persatu..dari tips cmne nk increase traffic blog, nak dapatkan banyak BE..nak tingkatkan raking Alexa dan Google Page Rank..

pelan2 kayuh bang..nie cerita based on pengalaman sendiri..bukan copy dari blog org lain..so take time la nak type bagi readers faham..hehe..sabar2

Nick said...

owh.. banyak tu.. rezeki blog tak menjadi jadi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

haha..still need to improve this..baru boleh beli domain sendiri..

AMMAR YASIR said...

Info yang bagus.. Terima kasih sebab kongsi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

xde hal punye..

"Sharing Is Caring"

Alan Rizque said...

Terima kasih kerana sudi buat tutorial...memeng tertunggu-tunggu daripada otai blogger ni..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama kasih..hehe..Ish.mane ade otai pun..blogger hingusan je nie..haha

Bancik said...

Terima kasih atas info dan tip yang amat berguna. Setakat ini masih skeptikal dengan pendapatan melalui blog ni. Tapi saya berblog sekadar untuk release tension aje dan minat aje.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

sama2...xpe..sekadar untuk pengetahuan je nie..

missIlaFairy said...

hai..ila pon da dekat sthun lbh tls blog..tp suka2 je..nuff br ksi 2rgt je..sdeyy huhu cne nk earn byk2 eh?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yeke..sabar la ye..Jamal dah kurang layan Nuffnang sekarang nie..Jamal fokus layan iklan Google Adsense pulak..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...