POWER OIL AND GAS

BUKAN TELUR TIRUAN

DR ABD AZIZ menunjukkan perbezaan telur sebenar dengan telur yang didakwa tiruan (kiri) pada sidang media di Wisma Tani di Putrajaya, semalam. - Foto BERNAMA
JPV sahkan telur ayam cacat dijual di pasaran

PUTRAJAYA: Telur ayam tiruan yang didakwa Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dijual di pasaran negara ini sebenarnya adalah ‘telur ayam cacat’ yang berkualiti rendah dan biasanya tidak dijual kepada umum.

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV), Datuk Dr Abd Aziz Jamaluddin, berkata pemeriksaan pihaknya mendapati tidak ada telur ayam tiruan dijual di pasaran negara ini. 
“Berdasarkan pemeriksaan juga, telur tiruan yang didakwa CAP minggu lalu adalah telur ayam berkualiti rendah yang ada kecacatan sehingga menimbulkan keraguan di kalangan pengguna dan dianggap telur ayam tiruan,” katanya pada sidang media ketika mengumumkan perkara itu, semalam. 
Beliau berkata, penghasilan telur tiruan memerlukan kos yang tinggi dan tidak mungkin boleh dijual lebih rendah daripada telur ayam asli iaitu antara 32 sen hingga 25 sen sebiji mengikut gred.

“Kita akan menyiasat bagaimana telur berkualiti rendah itu boleh dijual kepada orang ramai kerana selalunya telur seperti itu digunakan untuk keperluan industri tetapi bukan dijual kepada pengguna,” katanya.

Berikutan kekeliruan itu, Dr Abd Aziz berkata, satu sistem pensijilan akreditasi akan diperkenalkan bagi memastikan telur ayam yang dijual di pasaran memenuhi piawaian ditetapkan.

“Kita mahu apabila sistem ini diperkenalkan maklumat seperti gred telur, kod ladang, tarikh lupus dicetak pada setiap biji telur supaya pengguna tahu dan yakin mengenai kualiti telur dibeli.
Semua 340 ladang ayam penelur juga akan wajibkan berdaftar dengan jabatan.

Di KUALA LUMPUR, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata analisis ujian asid deoksiribonukleik (DNA) oleh Jabatan Kimia mengesahkan sampel telur yang didakwa telur tiruan di Pulau Pinang, adalah telur ayam.

Beliau berkata, Kementerian Kesihatan mengambil empat sampel telur yang didakwa telur tiruan itu dan menghantarnya ke Jabatan Kimia untuk dianalisis bagi menentukan ketulenannya.

“Berdasarkan keputusan analisis, didapati kandungan protein sampel telur berkenaan adalah sama dengan telur ayam. Analisis DNA mengesahkan sampel telur itu adalah telur ayam.

“Kementerian berharap orang ramai tampil membuat aduan jika meragui ketulenan telur kepada Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah berdekatan.
 

10 comments:

Ronaldmohoni said...

Akhirnya, terbukti ianya bukan telur tiruan

syieranuar said...

my mom was extremely worried about this. Hari2 nak masak telur mesti check,she even printed out tanda2 telur tiruan tu.hehe.funny but in other way she's taking a good precaution. but now it is proved yg bukan telur tiruan,alhamdulillah, but mesti berjaga2 :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yup...bagus la kalo cmtue kan...kalau benar pun yang dibawa ke makmal tue bukan TELUR TIRUAN. Tapi ketahuilah yang TELUR TIRUAN tue memang benar-benar wujud kan..

so memang lebih baik la kalau kita ambil precaution steps dulu sebelum pape terjadi..

decrewz said...

Telur tiruan ni mmg betul2 wujud.. tapi dah lama, cuma ianya banyak tersebar di jepun, sekarang, sikit2 masuk ke malaysia..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

yeke..kat jepun ke kat China..

feyus said...

Pengguna perlu berhati-hati dlm memilih.
Cara nak pastikan Handset berkualiti atau tidak

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

thats right feyus...

thanks for sharing ya.. :-)

ariff said...

punyalah heboh!kalau betul telur tiruan ni wujud.macam mana pula nak buatnya eh?hehe.bukan nak buat.sekadar pengetahuan. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

alamak ariff..jamal x twu la dengan lebih detail camne nak buat telur tiruan tue..tapi penah tgk video diorg buat telur tiruan tue..kat youtube pun ade..try la google or search kat youtube kalo nak blaja buat..hehe

Cerita Aku said...

Seandainya telo tu tiruan, kena pk gak camne mereka buat kulitnyer erkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...