POWER OIL AND GAS

CARA DAPATKAN BUFFERED EARNINGS

 15 CARA DAN TIPS UNTUK DAPATKAN BUFFERED EARNINGS (BE) DARI NUFFNANG


Kali nie Jamal nak kongsikan dengan korang semua 15 Tips/Cara Untuk Mendapatkan Buffered Earnings (BE) dari Nuffnang. Tips nie Jamal dapat hasil dari pertanyataan dengan Otai2 Blogger dan juga pertanyaan terus kepada pihak Nuffnang sendiri. So nnt Nuffnang akan komen mengenai blog kita, apa yg kurang dan kenapa diorg tak pilih blog kita untuk mendapat iklan BE tersebut. Bile kita dah tahu mana silapnya, boleh la perbaiki lagi blog kita tue kan. Dan hasilnya dari bulan Jan 2011 hingga sekarang, Jamal dah dapat dalam 9 Buffered Earning (BE) dari Nuffnang. Thanks Nuffnang.



CARA 1 DAN 2 (Update Bio Profile dan Blog Survey)


Ni paling wajib untuk di update. Nuffnang buat survey ni sebab terdapat beratus ribu blog berdaftar dengan Nuffnang, jadi ia digunakan untuk filter blog yg sesuai dengan kehendak pihak advertiser. Isi dan Update paling tidak pun sekali sebulan ataupun 2 minggu sekali.

Contoh 1 - survey reader, male ke female ke 50-50. Kalau pilih male, advertiser macam Nivea for man akan lebih tertarik utk advertise. Kalau letak famale, boleh sangkut iklan kotex dgn fair and lovely, kalau 50-50, mungkin bleh dpt yang tak specific according to gender macam iklan kereta, iphone, printer dan sebagainya

Contoh 2 -Age, kalau anda muda macam aku, reader pun muda, so advertiser macam social network, rakan muda minat laa nak advertise

Contoh 3-Kategori Blog, Kalau blog pasal food, selalunya akan dapat iklan dari syarikat makanan macam pizza hut, KCF dan mamee. Kalau finance mcm aku ni, likely akan sangkut laa sedikit sebanyak advertiser macam bank dan unit trust

CARA 3 (Kategori Blog)

Pastikan korang jangan classifykan blog korang sebagai blog socials@politics. Pihak Nuffnang memang tidak akan pilih blog jenis nie untuk iklankan produk mereka. 

CARA 4 (Kandungan Blog)

Nuffnang tidak sama sekali meletakkan kempen CPM jika blog tersebut mengandungi informasi daripada sumber yang lain. Oleh itu, keaslian kandungan blog anda adalah dititik beratkan.

CARA 5 (Fraud Clicks)

Since coding dari Nuffnang dah ada dalam blog korang, memang dia boleh detect fraud clicks, kalau memanjang jer klik iklan tue dari 1 sumber @ IP Address, memang boleh detect. Worse, xde ataupun sikit iklan dari Nuffnang. Worst lagi, Nuffnang banned korang terus. Kesimpulannye jangan la buat Fraud Clicks ye kawan2.

CARA 6 (Lokasi Iklan)

Nie pun sangat penting, kalau salah pasang sampai tak nampak iklan yang keluar kat blog korang. Memang crawler Nuffnang boleh detect kalau salah, tapi malangnya anda akan terus dihukum untuk tak dapat iklan, crawler Nuffnang tidak akan beri peringatan pada korang untuk perbetulkan. Padan muka, sendiri kene ingat ok! Ad placement atau tempat letak iklan juga perlu mengikut garis panduan dari Nuffnang. Letaklah ditempat yg senang orang nampak dengan jelasnya. Cara nak letak iklan boleh rujuk kat Nuffnang ye.

CARA 7 (Letak Semua Jenis Iklan)

Meletakkan semua jenis ads units/banner ( LeaderBoard, Skycraper, Large Rectangle) ditempat yg strategik seperti yg disyorkan oleh pihak Nuffnang. Letak jer semua ketiga-tiga ads unit tu, tapi bukan bermakna letak terus korang akan dapat BE, sebab banyak faktor lain pun mempengaruhi jugak.

CARA 8 (Rekod Iklan Yang Lepas)

Sila lihat bintang2 yang korang dapat kat penjuru bawah sebelah kiri Analytics Nuffnang. Kalau korang dapat 5 bintang maknanya ramai yg klik iklan dikawasan tue pada kempen iklan yang lepas. Biasanya korang akan dapat BE kat ruang yang 5 bintang tu la. Lagi satu rekod baik tak pernah buat fraud click, Jangan memain tau, kalo kena ban nnt kan susah.

 CARA 9 (Hantar Ticket@Pertanyaan)

Hantar ticket@pertanyaan kepada pihak nuffnang, tanya je lah apa yang patut.

CARA 10 (Maintain Traffic)

Sila maintain kan traffik atas 100 unique visitors(UV) sehari. Tue pun kalau boleh, kalau x dpt, maintain lebih 20 UV pun ok dah. 

CARA 11 (Selalu Update)

Kalau boleh update blog korang setiap hari, kalau xnak buat la auto publish. Traffic tak tinggi pun takpe, yang penting jangan tamak letak macam2 iklan kat blog, usahakan dulu biar traffic di blog mantap dan lepas tue lantaklah korang nak buat apa pon. Jangan sampai nanti yang dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran, hehe.

CARA 12 (Status Glitteratti)  

Mengekalkan Status "Glitteratti". Jgn sesekali memadukan Nuffnang dengan meletak banner iklan dari ads network pesaing Nuffnang, melainkan blog korang ni memang popular dan ramai UV. Status keahlian juga diberi keutamaan dimana Nuffnang lebih mengutamakan blog yang berstatus Glitterati. Untuk dapat status ini ialah dengan tidak menyiarkan iklan yg seangkatan dengannya bahasa mudahnya jangan curang. Untuk keterangan lanjut, boleh rujuk/tanya Nuffnang ye.

CARA 13 (Backlink Nuffnang)  

Tulis entry yg ada backlink ke Nuffnang. Cuba la, mana tahu menjadi, saya pun tak sure macam mana, tapi kalau tengok mereka-mereka yg selalu dapat BE ni memang rajin buat entry ucap terima kasih kat Nuffnang dan link balik ke website nuffnang kan, korang perasan tak? Ada jugak yg backlink ke pihak pengiklan contoh dia dapat BE dari Maxis iPhone 4 Entry LR ,tak pun dari VW 0.5% Golf GTI & Polo LB, atau dari Maxis BB Torch White LR, atau Prudential Branding LB, paling tidak pun dari Astro Beyond One HD LB mesti dia akan buat backlink balik ke pihak pengiklan tu ?

CARA 14 (Loading Time)  

Jangan beratkan blog korang dengan meletak terlalu banyak widget. Secara logiknya blog yg terlalu berat atau lambat loading kemungkinan untuk pengunjung mengulang semula kunjungan adalah sedikit melainkan blog korang memang menjadi tumpuan atau popular dan entry korang memang superb seronok untuk dibaca, tak pun penuh ilmu, tips atau tutorial yg nak tak nak orang akan tetap berkunjung semula. Blog yg terlampau serabut dengan widget mungkin akan menenggelamkan banner iklan yg dipasang seterusnya mengurangkan peratusan blog anda dipilih oleh pengiklan.

CARA 15 (Tips Terakhir)   

Kalau korang dah buat semua tips2 nie, tapi still tak dapat BE juga. So, pergilah rajin-rajinkan diri untuk bertanya pihak Nuffnang sendiri. Luahkan perasaan korang pada Nuffnang. Beritahu la apa masalah korang. So far, tak pernah pihak Nuffnang reply lambat rasenye. Kalau lambat tue pun maybe diorg nak tgk ape masalah blog korang ke, sabo la sikit ye.


Nie contoh jawapan pihak Nuffnang kepada blogger yang x dapat BE lagi.

Hi Blogger,

Thank you for your email. Actually, you're referring to CPM campaigns, not Buffered Earnings. Buffered Earnings, Metered Earnings, etc are merely terms for CPM campaigns.

As mentioned previously, in order for you to get a column for "Buffered Earning" in your "Earnings", you will first need to be selected by the advertisers to do mCPM campaigns for them. mCPM (Metered Cost Per Impression) campaigns are where advertisers choose which blogs they want to advertise based on several factors such as the demographics of your blog readers, the desirability of ad units, membership exclusivity and the availability of ad units. These ads pay according to the unique impressions the advertiser purchase from your blog that will be able to see the ad. It doesn't require any of your users to click on it in order for you to get paid.

Now, there are several factors that would determine your chances of being selected for CPM campaigns. As advertisers always have a target audience for their campaigns to address to, they will choose blogs with suitable blog readers as their target audience. Should your blog readers fall into that category, rest assure that you’re very likely to be picked by them. Many bloggers who do not fill in their blog surveys properly may find themselves not receiving ad campaigns from advertisers frequently. This is due to the fact that the survey actually helps advertisers know the bloggers’ blogs better. Blogs registered without completed surveys are often ignored by advertisers as they do not know if your blog’s reach is suitable for their campaign or not. As such, we highly recommend for you to ensure that all your blogs’ surveys are filled and updated from time to time.

Desirability of ad placement is crucial in the advertising industry. Advertisers spend a lot of money to design an ad and buy ad space. They want to get their message across to their target audience as effectively as they could. This being said, they will always buy ad spaces which are optimized and desirably placed. Just ensure that your ad units are at their intended place and this factor would be satisfied in the eyes of the advertisers. A Skyscraperad unit is supposed to be the first element of the sidebar and not anywhere else. The same goes for Leaderboard as the first visible element upon visitor’s entry to the site and Large Rectangle right after your first blog post. Should your blog’s ad units not be located at these placements, it would severely affect advertisers’ decision to advertise on your blog as there are plenty of other blogs under our network with perfect placement of the ad unit.

In addition, availability of ad units plays an important role for bloggers to be chosen for campaigns as well. All our advertisers split their budget evenly across all our 3 ad units, Leaderboard, Skyscraper and Large Rectangle whenever they advertise with us. That being said, the budget would be limited and might not be able to cover that many blogs for a particular ad unit. If your blog have all 3 ad units in it, your chances of being selected for campaigns would be fully maximized.

Membership exclusivity plays a part in advertisement campaigns as our advertisers tend to advertise more on Glitterati blogs as it is part of our reward program to our most loyal bloggers in the region. Ordinary members will still be selected for campaigns but in a lower number compared to Glitterati’s.

We'll do our best to sell the ad units of our bloggers as long as they're optimized and within our protocols. If the ad units are not optimized or they're not in the best interest for the advertisers, we cannot defile the practice of our company's policies and have our advertisers advertise on blogs which do not yield the best results for their campaigns. I hope that you will understand that it is important for advertisers to achieve satisfactory results for their campaigns in order for them to advertise more on blogs.

Hope this helps!

Cheers,
Thara Sofian
Blogger Relations

Nuffnang Sdn Bhd

121 comments:

SyafiqueRidhwan said...

semua betul. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

hehe..thanks bro..

ewanrani said...

aku punya nuff x de BE dengan metered earning mcm ko la jamal..cume ade global_cpc je...ape maksud die ek..pelik gak aku..haha

CIKU said...

tq tq en jamal..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

sama2 CIKU...

Wan: maknenye ko hanya ade iklan CPC(cost per click je)..maknenya earning ko akan based on visitors yg click iklan tue..xde click xde earning..

kalo BE nie pulak..die CPM (cost per impression)..maknanye earning akan based on berapa ramai visitors yg lawat blog kita dan tgk iklan tue..kalo x click pun xpe...still dapat earning jugak..kalo ramai click iklan CPM nie..ko akan dapat bonus pulak nnt..

ak syorkan skang ko try usahakan nak dapat BE, sebab traffic ke blog ko mmg dh ok dah..ramai dah ak tgk...boleh tyr tips kat atas nie..kalo x dpt BE jugak..boleh contact or hantar ticket ke pihak nuffnang ye..Gud Luck wan... :-)

Mia Liana said...

entri yang amat menarik... betul tu..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

thanks Mia...sharing is caring right... :-)

zis said...

ahakzzz..

bagi newbie macam zis ni..cara 10 tu yg paling susah..tapi tarak apa..sabar2..hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Zis: xpe..kalau maintain lebih dari 20 UV pun dah ok..klo nak banyakkan lagi UV..tunggu la nnt jamal share tips untuk tingkatkan traffic pulak ok..

Dengan FB,Innit,Forum,Comments,SEO,Blogwalking,Backlinks dan lain-lain..nantikan ye..hehe

feyus said...

Yap, info yg sgt berguna. Thanks bro. Mmg ada betul info nih. Nuffnang mmg banyak membantu para blogger, oleh itu kita nak kena jagalah hati nuffnang jg.:),tambah pendapatan lebih.:)..:)
Kelebihan Dan Sejarah Ayat 1000 Dinar

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama2 feyus..betol2..tanpa Nuffnang..mcm mana la kita nak dapat duit free je dengan berblogging nie..sebagai tanda sokongan kepada Nuffnang..Jamal tolong promote Nuffnang skali la nie..hehe

said...

1st BE dah dapat, utk BE yang seterusnya akan automatik dapat ke??

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Untuk next BE sebenarnya x dapat dipastikan..kdg2 dapat 2 BE sekaligus..kdg2 1 BE tengah running, then dapat new BE lagi..kdg2 lepas BE dah tamat..lame menyepi x dpt pape BE..

Ape lg..contact dan hantar tiket kat Nuffnang la tanye diorg..kenapa x dpt BE lagi..disamping sebelum tue update survey..kdg2, malam nie update survey..esok terus dapat BE yang baru..itulah pentingnya update survey selalu ye..hehe

aiman said...

hmm tq bro jamal, cuma masih confuse...so, 1)yg global ni mmg org kena klik baru dapat earning? and 2)actually bila dia akan update earning tu..macam blog saya, for the time being ada lebih 100uv setiap hari, tp 3) blog saya simple takder letak benda pelik2 belah kiri kanan blog..yg tu takpe kn?yg penting traffik ke blog right? ada masa tgkla bro..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Aiman :

1) Yup, nama die CPC ads(Cost Per Clicks)..maknenya bile ade visitors click baru ade earnings..dan yang terbaru ialah iklan CPA(Cost Per Action).

Cost Per Action (CPA) ads. With CPA ads, you get rewarded whenever there’s a specified action desired by the advertiser e.g. a product being purchased or, a registration form being submitted as a result from clicking on the ad from your blog etc. The amount earned will range from the transaction involved. The more difficult it is to do the transaction the more you earn. For example, if users who click on a banner are meant to just fill up a form, a blogger can earn say RM1 to RM20 per sign up (depending on the advertiser). However if it’s something more challenging, say if something of high value is bought then the amount rewarded can be even over RM50 being rewarded per transaction.

2)Earnings biasenye akan diupdate seminggu sekali, kdg2 smpai 2 minggu pun ade untuk CPC dan CPA ads. Tapi kalo dapat CPM@buffered earnings (BE), biasenye earnings akan update tiap2 hari untuk iklan jenis nie..

3)Bende2 pelik tue cmne..Jamal dah lawat blog Aiman dan rasenye dah OK layout dah susunan iklan semua tue..cume bilangan post untuk muka depan terlalu banyak rasenye..sampai dalam 8 post skali kuar kat muka depan..ia akan melambatkan loading time blog aiman nnt..

traffic memang penting..tapi isi survey pun kena betul jgk tau..kalo tersilap isi memang x dpt BE la jawabnye..papepun Gud Luck ye..ade pape nnt, PM je Jamal..jgn segan2..hehe

Syuxer said...

abg jamal...emm earnings CPC memang dia akan update 2 minggu ye?..patutla lambat dapat latest info..kali terakhir dia bagitau update ialah 2 April..agaknya besok kot dia akan update..tpi camner kalau dia x update2 gak,kita kena tanya nuffnang ke?atau sememangnya bila dia x update selepas 2 minggu tuh menandakan tiada earnings kot..sori banyak soklan..heheh

titan said...

yap.lebih kurang begitulah jawabnya. Hehe..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Syuxer: Yup,biasenya seminggu sekali Nuffnang update,dan kdg2 2 minggu baru Nuffnang update..

Ala,sama la tue dengan blog nie,last update earning untuk CPC pun 2 April aritue. Sabo je la ye..hehe..Boleh je tanye Nuffnang, jamal penah tanye jgk, pastue diorg jawab yg memang xde org click iklan kat blog nie..haha

ash said...

Jamal ku nak tanya ni.. ku baru je daftar nuffnang 5hari lepas.. ku pilih option global cpc/cpa.. tu kira ku boleh dpt buffered earning ke tak? ko pilih option ape?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

boleh..tanye je jgn segan2..hehe..

dah betul la tue pilih show global cpc/cpa ads, jamal pun pilih option tue..Pastue dah letak code iklan kat blog blom..dah isi blog survey dan profile bio survey ke blom..

bg la link blog kat jamal..boleh jamal tlg tgk2 kan

ShakRoil said...

info yang sangat menarik untuk nuffnangerz

Wan Haffiz said...

dr banyak2 tips kt atas tuh, aku rase part maintainkan traffik paling penting..aku nyer blog dh berbulan-bulan x update, tp traffik maintain setiap hari, still dpt BE..tp ckit la..ok la jugak..klu ari2 update x tau la mcm mane nanti..hahaha..:)

btw, nice tips!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..pagi2 nie bukak Nuffnang,Jamal dapat lagi 1 BE..menjadikan 4 BE running sekaligus kat blog jamal skang nie..Rezeki2..

Yup, betul tue..ade traffic baru Nuffnang nak bg BE..kalo xde traffic..sape nak tgk iklan tue kan..Jamal dah lawat blog korang semua..

"Sharing is Caring"

ajumohit said...

TQ gud info, benda baik mmg elok di share

Si Ka Lang said...

nice sharing bro. tq so much :)

r.o.s.i.e said...

thanks for sharing..:)
i;m also interested in ONG ...

byk info dpt ni..heheh
thanks

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome..jamal dah lawat blog korang semua..:-)

rosie: rosie skang blaja ke dah keje..looking for what position.

:-)

Sya Isya said...

thanks for the tips. boleh dipraktikkan. SUpport nuffnang team memang bagus.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome..mesti la support En Nuffnang yg disayangi nie..hehe

Jamal dah ziarah Cik Sya Isya dan follow.. :-)

hasrul hassan said...

SAlam.
Actually, BE dari Nuffnang lebih banyak diberikan kepada blog2 baru, saya pernah buatkan entri dan saya pernah mendapat jawapan email mengenainya.

Bagus untuk blogger baru sebagai salah satu untuk terus update blog, dan menanam minat berblog.

Banyak blog yang tinggi uv - lebih dari 500 sehari tak dapat BE, cthnya blog Bangku Kosong. Dan jika kita tgk trend sekarang, kebanyakkan blog2 yang lebat dari segi trafik, sehingga 20 ribu pageview sebulan, dah bertukar ke platform selain Nuff.

Apapun, tahniah sebab dapat merasa BE. :) Saya sendiri tak pernah dapat BE setelah 3 tahun berblog. MUngkin salah satu sebab ada disebutkan di atas, namun masih ada cara lain buat blog jana pendapatan, bukan hanya menerusi Nuff.

Terima kasih kerana berkongsi info ini. Ia sangat bagus untuk blog2 yang baru, dan ingin mencuba Nuffnang.

deyna said...

thanks for info.

sabree hussin said...

cool.. siap ada jawapan dari pihak nuffnang lagi ni.. memang genuine la ni

:: Azizah Alwi:: said...

wah...tips yang amat berguna sekali.Dah lama cari tips yang macam ni??

Kalau dari CPC nak tukat pergi CPM boleh ke tak?? sebab kalau guna cpc saya punya tak dapat sambutan daripada pengunjung.Kalau ada masa singgahlah diblog saya.. :)

Mr. Kamikaze said...

thanx dude.. dah lama aku cari tips mcm nie.. keep up good work..

ken said...

all the best with nuffnang :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks semua for feedback...Jamal dah ziarah dan lawat blog korang semua.. :-)

ash said...

ni blog saya jamal.. dah seminggu daftar Nuffnang trafik ada la 100 kdg2.. tp kt earning asyik kosong ja.. naik fed up dah.. haha tp still kna sabar lagi. Ada sruh membe klik tp xnaik2 gak earning. Lagi satu blur la yg mcm mna nk tau iklan kt blog tu cpc ka cpm ka.. aduh pening! DJ DAN CHEF

Syuxer said...

@abe jamal~~kita dah penambahan 2 ringgit tapi belum dapat BE lagi..still CPC..xpe janji ada orang klik iklan kita..minggu depan plak kena tunggu

Syuxer said...

tanda2 BE cmner eh?iklan dia cmneer BE tuh?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Untuk Ash : Ash kena faham bezakan iklan2 jenis CPC,CPM dan CPA..

kalo untuk CPC, bila org klik baru dapar earning.

kalo untuk CPM pulak, bila orang tgk je pun kita dah dapat earning, x payah nak klik pun,

Dan untuk iklan CPA(click per action), kita dapat earning bila orang beli produk tue, coktohnye iklan milkadeal tue..kalo orang click iklan tue,tapi x beli brg yg diiklankan tue,mmg la kita x dpt earning..mungkin iklan tue yg org tue klik..mmg la kita x dpt earning..

Nak bezakan jenis2 iklan..pg login kat akaun nuffnang..tgk kat earnings tab, tgk kat column buffered earnings ade x list iklan BE yg sedang running..kalo xde pape kat situ..maknenye semua iklan kt blog kita tue iklan CPC dan CPA je la..iklan CPM nuffnang x bg lg..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

untuk Syuxer :

Tanda2 iklan BE tue mcm jamal bgtau kat Ash jugak..pg login kat akaun nuffnang..then pg click kat bahagian earnings..pastue tgk ade x list iklan kat Buffered earnings dan Metered earnings..buffered tue iklan CPM yg tgah running dan metered earnings tue iklan CPM yg dah tamat tempohnya..

zeeck said...

camane nak dapat CPM?? ape tu CPC CPM etc....huhuhu da macam tanye nuffnang lak :D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

sila baca komen2 yg lepas..jamal dah jawab di komen2 kat atas tue..baca jgn x baca ye..hehe

Lee雨天lls said...

sharing is caring....I wan BE...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

haha..try out this tips and gud luck L.S

Cesc Aiman said...

salam, tq bro jamal. at least adalah faham jugak sikit2, tp part nk dpat BE ni sedikit khuatir. sbb since last 2 weeks, saya maintain at least 500UV sehari,tp untill today yg running CPC jer..and then boleh bgtaw camne nak letak innit ke, and lg satu camne nk bg org tahu pasal blog kita?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wa'alaikumussalam...

Sebelum tue..jamal nak tanya soalan nie dlu..

1)Aiman dah berapa lama register ngan Nuffnang..Biasenya BE akan diberi selepas sebulan register ngan Nuffnang, mmg kena sabar la tunggu.

2)Aiman dah buat semua 15 Tips kat atas tue ke blom. Sila la praktikkan semua tips2 kat atas tue. Mmg berkesan, x tipu punye.. Kalo x dpt BE jugak lepas dh try tips nie. Nnt tanye jamal lg ye..

Post kat Innit tue salah satu cara nak tarik traffic ke blog je, nak tingkatkan UV ke blog, kalo rajin share la new post kat innit..

Nak bgtau pasal blog kita mcm2 cara boleh buat..share kat member FB, share kat forum mcm Lowyat ,Cari,Bicara Jutawan,i luv islam dan banyak forum lg..join la komuniti blogger..rajin2 Blogwalking blog org lain dah tinggalkan komen..boleh jugak exchange banner dan link blog kita dengan blog org lain..

Harap dapat membantu ye..gud luck

Yana said...

Assalamualaikum...w.b.t

Yana dah baca tip2 kat atas...rasa2 nak cuba...tapi masih ragu-ragu lak...sbb baru lg dgn nuffnang...msh keliru...mcm mane nak dpt BE....yana baru beberapa bulan daftar dengan nuffnang...baru nak kukuhkan blog...tak tahu blog yana blh dapat tak....huhuhu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Kalo dah beberapa bulan register dengan Nuffnang tue dh kira lama la jugak..biasenye BE akan diberi oleh Nuffnang selepas sebulan..

Tapi tue pun kalo ikut tips2 yg diberi disini..dan sentiasa tambahkan traffic ke blog..

InsyaAllah boleh je dapat BE tue.kalo x dpt jugak, boleh tanye pihak Nufffnang terus, apa masalahnye..

irma said...

mmg info yg sngat padat.....saya pon dah laam tgu BE..bertahun dh beblogging tp x penah dpt BE...boleh komen tak blog saya

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Nak komen blog yg mana satu..tgk kat profile ade 3 blog cik irma..

cik fza said...

entry berguna.
thanks bro.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome..:-)

NuRUl AtHirah SuhaImi said...

sy agk br nk mule jd blogger..sila beri tnjk ajr...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah boleh Cik Nurul..Kalau ade pape tue tanye je Jamal..InsyaAllah Jamal cube bantu mana yang mampu ye..:-)

NuRUl AtHirah SuhaImi said...

thanx

baru start nk mula jd blogger

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome..:-)

slumberdek said...

salam Jamal.. saya pasang semua koding dari nuffnamg kat blog saya dan semua iklan tu dipaparkan. tapi saya punya akaun nuffnang bintang sebelah kiri ada dua je yg lg satu tiada. sebelum ini ketiga3 ada. tahu tak kenapa?

zeta belweil said...

waaa...bnyknye...best2 :) thanks...

Zeta’s Collection

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Slumberdek,

Maybe Nuffnang ade problem kot skang nie sebab Jamal punye bintang terus xde semuanye..gambar bintang tue pun xde untuk kedua-dua blog Jamal...

Kita sabar je la..Kalo x ok jugak lepas 2-3 hari..Baru buat report kat admin Nuffnang ye..:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome cik Zeta..:-)

cik gelong said...

Jamal..
CG dah dpt eaarning ptama CG.. huhuhuhu..
ciput je.. nk beli cekelat pon xlpas. tp, xpe la.. jnji dpt..
ni jasa jamal la byk tlg CG.. hehhe..
mekasih..
CG sekarg di kg baling, kedah. sedang bercuti..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..Good to hear that CG..

Takpe la, Jamal pun mule-mule start dapat sikit jugak..Bak kata pepatah "Sikit-Sikit Lama-Lama Jadi Bukit".

Teruskan usaha dan Gud Luck ye CG..:-)

adibdaddy said...

nampak gayanya... kena mengkaji lebih mendalam la ek

riffzam said...

terima kasih atas tips berguna ni.terima kasih bro! :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-Sama..:-)

abutalib said...

Tq mr jamal..sila tunjuk ajar :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome..

InsyaAllah, Jamal cuba bantu mana yang mampu ye..:-)

gilastats said...

Salam... Thanks 4d info, d good 1

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam..Your Welcome

Norhafiza said...

ASSALAMAULAIKUM..

ALHAMDULILLAH..terima kasih banyak2..

kakNo nak tny sket..klo mcm kakNo ni letak iklan Heartbeat tu camne?..ada kesan ke?..br je masuk iklan (sbb masalah teknikal) dan br dpt 25sen hehe..

klo boleh sila komen blog kakNo ye..sebab kakNo pun tak reti juga ni..terima kasih..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Jamal x sure la tentang iklan Heartbeat tue sebab Jamal x join iklan tue. Kalau nak kepastian, boleh hantar ticket kepada pihak Nuffnang terus. Tanya diorg sama ada iklan Heartbeat tue effect status Glitterati kita ke x.

InsyaAllah nanti Jamal singgah sana dan review sikit-sikit ye..

Zil-el-Saif @ The Encik Saif said...

dah ternampak kat mana silap saya...
thanx dengan semua info..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome..Gud Luck ye.

GoJeS said...

waaa....info yg sgt2 berguna utk sy yg baru berjinak2 ni...pas bace post ni trs try update kt blogger bio n blog manager...tup2 dh dpt iklan...mekaseh encik jamal...hihihii...kene berusaha lg ni:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yeke..Alhamdulillah rezeki tue..boleh la blanje Jamal nanti ye..hehe

GoJeS said...

alhamdulillah...br permulaan ni...byk lg kene wat...ecehhh...hihihi...
blnje???tngu dpt 1 BE la...hik3..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal gurau je la..hehe..

InsyaAllah sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan..

Munna said...

En.Jamal,
1) terima kasih utk tips2 ni semua.ada yg dah buat dan ada yg bakal ditukar...^^
2) masih lg confuse,mana yg terbaik antara CPC @ CPM? Saya ada 2 blog, kedua-dua blog mempunyai purata trafik 400UV sehari. blog A sy pasang CPC dan blog B sy baru tukar CPM sebulan lps. Untuk blog A lebih byk pndapatan dr blog B. Blog B sejak tukar ke CPM 1sen pun earning tak masuk. tapi dari pembacaan sy kat komen2 en.Jamal kat atas ni, BE diberi pada iklan CPM betul kan? tp bila tukar ke CPM sy rasa rugi pula sbb xdpt BE lg. Adakah trafik 400UV belum layak diberi BE? Atau sy kena sbr lagi sebulan dua dgn CPM smpai dpt BE?

(mcm soalan utk Nuffnang pulak aih..)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sebenarnya Jamal tak berapa faham dengan soalan cik munna nie.

Jamal confius macam mana cik Munna boleh pilih untuk letak iklan jenis CPC dan CPM nie. Sedangkan untuk mendapatkan iklan CPM tue, hanya pihak Nuffnang sahaja yang memilih dan menentukan blog mana yang layak untuk mereka letakkan iklan jenis CPM nie.

Untuk iklan CPC pula, semua blog yang berdaftar dengan Nuffnang akan diletakkan iklan jenis ini di blog mereka.

Cik Munna boleh bezakan iklan jenis CPC dan CPM tak nie..macam mana pula cik Munna boleh cakap bila bertukar ke CPM cik munna tak dapat BE lagi.

Sedangkan CPM dan BE itu adalah membawa makna iklan yang sama. Cuma ejaan dia je berbeza. CPM=BE la cik munna

:-)

Munna said...

aduhai makin xphm...hahaha

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

aish..macam mana nak explain ye..hehe

HAFIZAL said...

argh...masih tak dapat lag be...mcm ner nak email kat nufnang...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bukan hantar email. tetapi hantar ticket kepada pihak Nuffnang. Boleh submit ticket melalui akaun nuffnang masing-masing ye.

misscha said...

tq for the info cek jamal...

sy dah wat semua..tp masih belum dpt..mayb belum rezki.paling latest hantar ticket..ntahle diorg nk baca idak..heheh cuma x paham no 4,

pastu nak tanya advertlet & exabytes x ganggu nuffnang gliterati ke? ....sy nye x smpi 100UV so x leh join exabytes...

moga murah rezki cek jamal!!!

jemput singgah....
http://misscha-cecite.blogspot.com/

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Misscha,

Belum ade rezeki lagi tue, sabar dan terus usaha ye..

Advertlets memang akan hilangkan status gliteratti, tapi Jamal letak iklan Nuffnang kat blog Jamal yang lagi satu,sebab tue Jamal still maintain status gliteratti jamal..

exabytes pula takkan mengganggu status gliteratti kita, jangan risau..:-)

InsyaAllah,AMIN

Anif Abdullah @Mr AA said...

Salam..jamal,sebelum ini saya letak salah ad placement....sebab itu tak dapat BE ..hm.. btw,thanks beri info nie :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam..your welcome and gud luck Anif..:-)

Taste Of Tapah said...

en jamal,

mohon bantu tengok2 kan layout page saya ok dah tak?

tapi sedihnya saya punya UV sikit sangat, malu nak cakap.. huhu...
tapi ok jer, sebab baru nak menapak...

Lagi satu kena advertisement En Jamal by Advertlets bukan nuffnang? tqvm

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah jika berkesempatan nanti Jamal tolong tengok-tengokkan ye.

Saje nak try Advertlets pulak, tapi still pasang iklan Nuffnang untuk blog Jamal yang satu lagi.

Skang nie tengah fokus bangunkan satu blog lagi untuk Google Adsense pulak..hehe

CiNOS said...

Salam Bro jamal.. Boleh tak saya share tips ini di blog saya. Saya akan link kan kembali kepada blog jamal.TQ
Caraku & Caranya berbeza

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

silakan CINOS...:-)

Ubey said...

terima kasih bro. sangat berguna info ini

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Ubey

suriani azwan said...

tq...ilmu yg sgt berguna sbb saya blogger baru n mmg xpaham pn pasal nuffnang punya kehendak...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Good Luck ye..

Ridzwan Mohamed said...

salam... info yg bergune.nak tanye.ape contoh soalan yg selalu bg kat nuffnang tu?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Tanya la diorang kenapa kita tak dapat BE lagi..simple as that..

NINI said...

salam. mohon share tips ni di blog saya boleh? nanti saya credit pada jamal :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Nini,

Silakan..Jamal dah berikan keizinan untuk share entry nie..

:-)

NINI said...

okay terima kasih :)

seripelangi said...

salam..aduh still baru lagi tp byk benda nak kene faham nih,tp apa2 pun terima kasih utk info.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama..:-)

rarizzar said...

owh camni ke nak tambah duit nuffnang, baru tahu. ptut asek ada 1.25 jer. hihihihi mahu belajar cara tingkat kan trafik dulu

Hidup Biar Comels

hidayah samsudin said...

info yg byk mbantu untuk blogger baru mcm sy.. nanti boleh laa ja mcm mane nk tingkatkan trafik kan.. huhu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah boleh..:-)

G@D!z$ said...

tgh bersemangat nk berblog ni...byk yg xtau lg ni...cuba en jamal tgk blog sy...klu ade yg patut di tegur tlg tegur ye...

Azekzk said...

Byk info ak dpt di sini. Nanti ak cuba apply. Thanks a lot.

Cho Zila said...

baguih info kat sini.. tapi akakpun belum dapat banyak pun..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks and Good Luck untuk korang semua ye..:-)

syamz said...

assalamualaikum...

agak2 blog syam nie dpt tak nuffnang trafik...tkt2 tak dpt je..tu yg bertanya...syam tak taw nk wat mcm mane...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam..InsyaAllah akan dapat..sabar je la ye

Oppa Kudin Nz said...

En. Jamal,dah staun lebih sy berblogging tp x pernah ade BE pon. Pernah dpt pon melalui CPC je sket. Apekah nuff sy daftar dulu utk CPC je bukn CPM? Cmne mau tahu?

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Minta izin nak kongsikan tips ni di blog...

Putera Nazran said...

alhamdulillah, bulan 3 ni berkat sedikit saya dapat 3 BE serentak. huhu, sebab atas nasihat encik Jamal. Thanks

Hana_Maroo said...

as salam..
info yg bgus.. byk ler leh blajar. patut ler x dpt ape2 lg... heh heh byk wat slh rupanya.

Anniliza Binti Mohd Isa said...

Noob blogger nih..baru sebulan start membloging. Harap dapat tunjuk ajar dari sir.. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah Jamal cuba bantu mana yang mampu ye..:-)

Putera Dunia said...

Thanks for the info......

mybest2list said...

terima kasih en Jamaluddin.... saya dah tau dah apa yg patut sy tingkatkan dalam blog saya.... mood baru seminggu buat blog

Promosi terr: tsunami perniagaan yg akan menimpa malaysia... the breaking news : http://mybest2list.blogspot.com/2013/05/salam-sejahtera-dan-selamat-datang-ke.html

Teratak Alam Maya said...

Salam pada tuan punya blog.. wah.. byk info mengenai nuffnang bagi newbie.

Saya masih mengugle apa tu BE. Tapi yang paling tak faham tu hantar tiket ke nuffnang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...