POWER OIL AND GAS

Cara Tingkatkan Traffic Blog Dengan Forum


Ini tips yang ke-2 dari Jamal untuk korang semua berkenaan dengan cara-cara untuk meningkatkan traffic ke blog. Untuk kali nie, Jamal nak share dengan korang semua bagaimana Jamal gunakan FORUM untuk mempromosikan dan seterusnya menambahkan traffic ke blog nie. Sebelum tue, Jamal listkan kat sini diantara Forum-Forum yang berada di ranking tertinggi di Malaysia dan memcatatkan puluhan ribu pengunjung setiap hari, antaranya ialah:
  1. Cari.Com.My (Ranking Alexa - 16)
  2. Lowyat.Net (Ranking Alexa - 17)
  3. CariGold.Com (Ranking Alexa - 41)
  4. WangCyber (Ranking Alexa - 80)
  5. Syok.Org (Ranking Alexa - 117)
  6. ILuvIslam (Ranking Alexa - 142)
Diantara forum-forum diatas, Jamal active di forum Cari, Lowyat dan IluvIslam. Korang semua boleh tgk bukti traffic ke blog Jamal dari Forum Lowyat kat bawah nie.



So, lepas tue korang semua mesti tertanya-tanya kan macam mana Jamal boleh dapat Traffic dari forum nie. Salah satu daripada caranya ialah dengan korang aktif di forum tersebut, selalu bagi pendapat, selalu komen, selalu beri respon yg baik dan disukai semua forumer kat forum tersebut. 

Lepas korang dah aktif, korang boleh edit SIGNATURE korang sendiri. Maksud SIGNATURE nie ialah, setiap kali korang tinggalkan komen kat forum, dibahagian bawah komen tadi akan ade SIGNATURE korang sendiri. Tips dia ialah korang letakkan link ke blog korang di bahagian SIGNATURE tadi. Tak kire la korang nak letak mcm mana pun. Asalkan menarik perhatian forumer lain untuk clicks link tersebut. Biasenye korang kena pergi kat bahagian profile setting kat forum dan edit SIGNATURE disitu. Kat bawah nie contoh SIGNATURE di forum Lowyat dan Cari.

Signature Forum Lowyat

Signature Forum Cari

Dengan SIGNATURE nie, setiap kali korang tinggalkan komen, setiap kali tue jugak la korang dah letakkan link ke blog korang. Maknanya, semakin banyak dah aktif korang komen di forum tertentu, semakin tinggi la peluang untuk lebih ramai forumer lihat link tersebut dan seterusnya click dan pergi ke blog korang.

Jamal harap tips ke-2 nie dapat membantu korang semua serba sedikit dalam meningkatkan traffic ke blog masing-masing ye. Gud Luck semua, kalo suka tips nie, korang kongsikan la di blog korang semua dan letakkan link dan credit ke blog Jamal nie ye. Thanks semua.

"Sharing Is Caring"

31 comments:

Eryati said...

okey sy nak try..terima kasi dgn perkongsian ini

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama2..tapi kalo nak tinggalkan link mase komen..pastikan jgn spam ye..nnt forumer lain marah..buat link ke blog guna Signature tue je.. :-)

AMMAR YASIR said...

Tips yang menarik..terima kasih sebab kongsi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama2... "Sharing Is Caring"

Ila said...

bagus info awak tp masih takde masa nak aplikasikannya

cik gelong said...

kna try gak nih... huhuhuhu.. kna salu ngadap lptop smpai lbam bjik mata.. huhuhuhu.. tgh2 mlm bru laju line nk juin forum nih.. law peak hoour, wat skit ati je masok forum..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yeke cik gelong...Jamal masuk ok je..hehe..cik gelong masuk forum mane nie

cik gelong said...

x pnh masok.. hehehhe...nt nk try masok forum..

cik gelong said...

x pnh masok forum lg.. tp, salu je line slow kt cni.. 2 yg kdg2 mls nk on9..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

yeke..tenet yg slow eh..pakai broadband ke

MYVI said...

blog anda sangat membantu.... teruskan perkongsian ilmu...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..bagus la kalo mcm tue...InsyaAllah banyak lagi tips2 yg akan dikongsikan sedikit masa lagi...

Apiq Putra said...

salam.terima kasih atas perkongsian maklumat.maaf bertanya.saudara berkerja dlm bidang oil & gas?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Apiq..

sama2...yup,sy keje dgn oil & gas consultant..design offshore platform dan onshore plant...

Anonymous said...

Hey - I am really delighted to find this. great job!

zeta said...

oo thanks...sy br nk mule2 ngan blog ni :) jom la ke blog sy :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

ur welcome..Jamal dah singgah blog cik zeta..:-)

Apiq Putra said...

dgn company ape tu?sy tya sbb nk mntak pendapat ttg prospek keje oil and gas.sbb sy ambil kos maritime operation.kena taw serba sikit gak la dlm field nie kn.huhu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal keje ngan company biase2 je..MMC Oil & Gas Engineering..Apiq nak twu pasal ape ye

http://apiqputraspeech.blogspot.com/ said...

dgn kos degree maritime operation yg sy ad.jawatan ap yg boleh sy pohon nnt.ke co lebih pntingkn dip.sbb sy dr stpm trus ke degree.tq

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Xde maknenye Diploma ke,Matrik ke or STPM..

as long ade Degree dan CGPA 3.0 and above..kire ok dah tue nak apply keje dgn sector maritime dan oil & Gas nie..tapi kalo nak apply dgn international or main player..CGPA kena above 3.5 la ye

abutalib said...

Terima kasih atas perkongsian bro jamal

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Abu Talib..

"Sharing Is Caring"

naim said...

salam alaik Akhi

Naim nak jemput akhi ke SaffMuslim

satu forum baru
http://forum.saffmuslim.com/index.php

Jom akhi. Leh sumbang post2 yang bermutu daripada akhi. :L)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Akhi Naim,

InsyaAllah dan Alhamdulillah Jamal dah siap register di forum baru tue..Jumpa disana ye Akhi..:-)

reezluv said...

yang bestnya kalau kesemua link tu dofollow..itu yang penting..:P

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Betul tue..:-)

Zaini said...

Forum memang tempat bagus. Tingkatkan kredibiliti, mesti blog kita akan jadi rujukan.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Betul tue zaini..:-)

zeqqin said...

sy dh follow blog ni. cek sini www.zeqqin.blogspot.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks zeqqin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...