POWER OIL AND GAS

Cara Tingkatkan Traffic Blog Dengan Facebook (FB)


Ini tips yang ke-3 dari Jamal untuk korang semua berkenaan dengan cara-cara untuk meningkatkan traffic ke blog. Untuk kali nie, Jamal nak share dengan korang semua bagaimana Jamal gunakan FACEBOOK (FB) untuk mempromosikan blog nie dan seterusnya menambahkan traffic ke blog. Jom tgk dulu bukti traffic yang blog nie dapat dari FACEBOOK (FB).


Cube korang tgk, banyak kan traffic blog nie dapat dari Facebook (FB, dalam 1200 camtue...memang cara terbaik dan paling berkesankan. So korang mesti nak tahu cara nak dapatkan traffic kan. Jom jamal cerita kat korang ye.

Cara Pertama

Setiap kali korang update blog dengan new entry/post, setiap kali tue jugak la korang share kat Wall Facebook korang. Letak link ke blog korang. Selain tue, korang boleh jugak share kat wall member2 blogger or member2 yg korang rase minat dengan new post korang tue.

Cara Kedua

Teknik yang sama dengan cara pertama iaitu dengan setiap kali korang update blog dengan new entry/post, setiap kali tue jugak la korang share kat Wall FB Group korang. Korang join la banyak2 komuniti blogger punye FB group, lagi banyak group, lagi bagus. Lepas tue korang share dan post la link ke blog korang kat group tue. Contohnye mcm group kat bawah nie.


Cara Ketiga

Cara ketiga nie memerlukan korang ade group sendiri. Contohnya Jamal ade group TUTORIAL NUFFNANG. Dengan cara ini, setiap kali korang update blog dengan new entry/post, setiap kali tue jugak la korang share kat Wall FB Group korang nie. Lepas tue korang boleh jugak sent messages kepada semua ahli group korang tue. Korang boleh la sent messages dan promote blog korang dengan bagitau update setiap new post ke. Terpulang kepada kreativiti sendiri ye.

Cara Keempat

Cara keempat nie hanya untuk blogger2 yang glamour dan famous je tau...hehe...kenapa?...Sebab untuk cara nie, ia memerlukan korang ade FAN PAGE FB sendiri. Korang akan gunakan Fan Page ini untuk bagitau update blog korang kepada Fan korang semua. 

Cara Kelima

Cara kelima nie hanya sesuai untuk blogger2 yang nak bukak kedai online. Iaitu dengan menyewa ruang iklan di FB. Kadar sewa ruang iklan tue pulak akan berdasarkan ikut berapa banyak click. Contohnya korang nak sewa ruang iklan untuk 10k click pada iklan tue, dengan setiap click berharga 0.20 sen contohnya la. Tapi nie hanya untuk golongan blogger yg kaya je. Jual barangan ke, baru masyuk traffic ke kedai online nnt..hehe

Jamal harap dengan tips ke-3 nie dapat membantu sedikit sebanyak korang semua dalam meningkatkan traffic ke blog masing-masing ye. Gud Luck semua, kalo suka tips nie, korang kongsikan la di blog korang semua dan letakkan link dan credit ke blog Jamal nie ye. Thanks semua.

"Sharing Is Caring"



31 comments:

MYVI said...

sangat berguna...keep it up..saya budak baru belajar

Syuxer said...

bagus entri ni..boleh buat tutorial ni..:0

Najlaa 'Aqilah said...

betul! tapi if from fb unique visitor tak ramai

Cesc Aiman said...

tq bro jamal, u're great ;) tp utk yg guna fb, satu masalah besar, mungkin ada yg tak suka apabila kita post link ke wall diorang.

pernah sy post a link, by the next minit, link tu dah diremove..

manakala ada sorang rakan, secara 'berseloroh', cakap 'wei ni bukan tempt nk promote blog la, hehe', hehe tu nmpak mcm seloroh, tp sloroh ke srius hnya dia yg tahu ;) ..

sy x nafikan mmg kbnyakan visitor ke blog sy dtgnye dr fb, sy blog sukan, so my main trget is sports lover, then sy try tgk plak golongan mana bnyak baca blog..

by de way, apa beza BE dgn metered eraning?? sblm ni sy dgr CPC and BE jer hehe..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

sama2...sebab tue la kena pilih2 member..or post kat wall kita sendiri je..xde sape nak marah kan..

beza BE dan metered earning ialah..BE ialah iklan yg sedang running dan bila BE dah tamat, iklan BE tadi tue dipanggil metered earnings...simple as that..

apisv2 said...

salam, dtg usha2 ;p

apisv2.com go

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wa'alaikumussalam Apisv2....thanks singgah sini ye.. :-)

Si Ka Lang said...

tq bro. nice tips ya :D

DDFABULOUS.COM said...

tips yg bagus...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

orait...Your Welcome...:-)

Miecyber said...

Tips yang hebat...Makasih sobat...

KTM lancar Tiket 1RM

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..sedang menjelajah blog Miecyber

cik gelong said...

yes!! yg ni CG wat dulu dah.. hehehhe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bagus CG..praktikkan ye..:-)

abutalib said...

Tocey tocay

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Abu Talib..:-)

G3-lina said...

menarik.. thanks ye~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome cik lina.

4umyfans said...

tips yang power rangers. teman akan cuba praktikkan. terima kasih.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama kasih..hehe

misya mialen said...

suka sgt tips ni..nnt sy nak share dlm blog yea;D n put ur link;D tq very much ya..moga murah rezeki sllu;D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait cik Misya..silakan..:-)

princess ayu said...

gud tips tengs!

HAFIZAL said...

ok...nak cuba gak yg nie

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome @Princess ayu..:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

silakan hafizal, nanti kalau dah berjaya jangan lupa kongsikan dengan Jamal ye..hehe

Hafizi said...

Terima Kasih...Info Yang Berguna


Iklankan Dengan Percuma Perniagaan Anda Di Sini

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama..

ABC said...

nice :)

Jeff Lee Movies said...

Betul juga. I dapay banyak referring traffic dari FB.
jeffleemovies.com

Ikmal Samudin said...

nice blog.. Teknik Traffic Blog (v3)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...