POWER OIL AND GAS

Cara Tingkatkan Traffic Blog Dengan Komen

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.

Okey semua, kali ni Jamal nak share pulak cara nak tingkatkan traffic blog korang dengan komen dan backlinks. Caranya ialah dengan meletakkan backlink bersama-sama komen korang. Teknik ni mungkin ramai yang dah tahu dan kepada yang belum tahu, pelajari dan praktikkan teknik ini setiap kali korang komen ye.

Dengan meninggalkan backlink setiap kali korang komen, Ini akan memudahkan blogger lain untuk datang ke blog korang dan seterusnya dapat  meningkat traffic ke blog korang. Sambil korang komen, sambil dapat  tambah traffic, memang cara mudah dan terbaik kan. Macam pepatah melayu kata la "Sambil Menyelam Minum Air"...hehe

Untuk meletakkan backlink ni, korang kena copy kod html kat bawah tue. Korang save la kat mana-mana, macam Jamal save dalam notepad je.

<a href="LINK BLOG/POST KORANG">NAMA LINK KORANG</a>


Lepas tue, korang gantikan Link Blog/Post Korang tue dengan link blog ataupun link post korang. Lepas tu korang gantikan jugak Nama Link Korang tue dengan Nama Blog ataupun Nama Post korang ye. Akhirnya nanti korang akan dapat complete code macam kat bawah nie.

<a href="http://diary-of-jamal.blogspot.com/">Diary Of Jamal</a>

Contoh code kat atas tue untuk letak Backlink blog korang. Dan contoh code kat bawah nie pulak untuk buat Backlink ke post korang. Dan sample komen dan backlink yang dah jadi pun ade kat bawah tue.

<a href="http://diary-of-jamal.blogspot.com/2011/04/buat-duit-dengan-blog-siri-2.html">7 Cara Buat Duit Dengan Blog</a>


Korang boleh buat demo backlink ni kat dalam kotak komen korang sendiri dulu ye. Tapi Jamal nak ingatkan satu bende penting nie, tolong jangan sesekali spam dalam komen blog-blog lain dengan Backlink nie. Kalau korang nak tinggalkan Backlink tue, korang komen la sikit pasal post kat blog tue, contohnye ckp la Thanks for Sharing ke, pastue letak la Backlink nie kat bawah komen korang tadi. Dengan copy je code nie dan paste kat kotak komen tue. Senang kan

Gud Luck semua, kalau suka tips nie, korang kongsikan la di blog korang semua dan letakkan link dan credit ke blog Jamal nie ye, Thanks

"Sharing Is Caring"

p/s: Jom sama-sama tingkatkan traffic dengan cara nie. Korang komen + backlink kat blog Jamal nie, nanti Jamal datang blog korang balik tau.. :-)


120 comments:

Ila said...

info yang berguna...akan di praktikkan....


Untuk Pertama Kalinya

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

wah..dah berjaya..pandainye..hehe

zis said...

ahakzzz..

wah wah mr jamal ni mmg buleh buat ebook dah ni..kumpul suma tutorial yg ada pastu jadikan ebook..hehe

untuk coding tu..buleh buat macam ni:
[a href="LINK BLOG/POST KORANG" target="_blank"]NAMA LINK KORANG[/a]

**tanda "[" dan "]" gantikan dengan "<" dan ">"

supaya kalo org klik..website tu akan dibukak kat tab lain..so takde laa mengganggu blog mr jamal ni..hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks for sharing Zis..

Tapi kalo pakai code yang ko bagi tue..nape x boleh sent komen..nnt die akan keluar arahan mcm nie

Your HTML cannot be accepted: Attribute "TARGET" is not allowed in tag: A

feyus said...

dah selalu buat backlink ni.:)
Ucapan PM pada Persidangan Blogger Malaysia-Asia

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bagus feyus..senang sikit nak BW nnt..hehe

zis said...

ahakzzz..

oh zis tak perasan tips ni untuk komen blog..haha..sowie2..code tu hanya untuk kegunaan HTML aje..contoh kalo buat kat posting atau kat website..kalo kat komen rasanya mmg tak dapat..hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

orait..xde hal punye..papepun thanks for that tips..

Nur Ardilla Najwa said...

tq for the info... =)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome Cik Nur

ArulchelseA said...

tq for the info...


Rakyat negara kaya cenderung bunuh diri?

Fernando Torres scores first goal

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

hebat2..korang memang hebat..Jamal ajar sikit je dah pandai..hehe..bagus2

ArulchelseA said...

biasa la..siapa lak gurunya....bang jamal nak PM bang jamal kat mana?sy tk penah PM org ni..tu tak tau tu..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Hehe..banyak le guru..

Boleh PM via email la senang sikit..kalo PM kat chatbox tue..ramai sgt dah yg tinggalkan komen dan msg kat situ..so susah nak track back soalan korang..

ade pape persoalan, boleh Email Jamal ye..

jamaluddin_ab@yahoo.co.uk
jamaluddin@mmcogel.com.my

cik gelong said...

salu je dgr pkataan "backlink" neh.. tp, x taw pon ape. huhuhu.. malunyer...pas ni. next target, nk try blajar wat backlink ni.. suka sgt follow blog Jamal.. sesuai gn bdk2 baru nk berblog cm sy. hehheh.. mekasih...

cik gelong said...

oppss... budak baru nak blajar lupa nk tnya.. "spam" tu apa n cm na?? hehhehe... (malu...)

cik gelong said...

kisah life saya

try test kt cni ek? jgn mrh..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

to Cik Gelong:

ha..tue dah berjaya buat backlink..pandainye..hehe..

spam tue mcm kita tinggalkan link blog kita or backlink kita td kat mane2 blog tanpa ade pape komen..maksud die mcm menyibuk je nak promote blog kita kat blog org lain...tinggalkan link je..tapi komen xnk..kan buat orang menyampah namanye tue..hehe..

spam nie x kire la, boleh terjadi kat chatbox, kat ruangan komen, kat FB, kat forum..so elakkan la dari buat spam dan buat org lain menyampah ye..hehe..

tapi kat blog Jamal nie xpe..korang komen dan tinggalkan je backlink..jamal x kesah pun..:-)

Syuk Ry said...

huhu nice one lah..

Camera Terbaik DSLR pilihan ENTRY

NasZ said...

Good info. Thanx for sharing.

MOHD NASER.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome..:-)

mohamadSaleh said...

terima kasih atas perkongsian... semoga diberkati Allah..
utm? saya ex-utm

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah...Amin...ye saya ex-utm...

Glo-w~* said...

Agree ^^
http://bonjour-glow.blogspot.com

Muhammad Helmi said...

macam ini ke cara dia...(^_^)

Cari Jodoh Di Internet

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

yup..like that la..pandainye..hehe

decrewz said...

Dah buat.. Terima kasih atas tutorial in yer..:)
“Kod Rahsia Google | Fungsi I’m Feeling Lucky Read more: Kod Rahsia Google | Fungsi I'm Feeling Lucky&

Dara28 said...

Gmbr kat atas tu gmbr Jamal ke?
Thanks 4 the tips... ni nk try blh ke dak hihi...

Blackberry Bold Touch 9900 (Dakota) Specifications

rexannabel said...

nice tips. hehe. nak try, nak try! =)

Tips Curi Duit Di ATM!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Decrewz: Sama-sama..thanks sudi singgah blog yang tak seberapa nie dan tinggalkan komen..hehe

Dara28: yup, pic Jamal la tue..saje tukar header pulak..ok x header tue..hehe

Boleh..try je kat buat Backlinks kat sini..

Jacqueline Natasia Jee said...

Tersesat pulak. -___-

best bace. tgh godek older post .____.

JACSHAZZY

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

godek jangan tak godek ye Cik Jacqueline...

Aishah Rahman said...

Thanks for sharing this info. Nak try lah

little blacky and retail therapy

Budak Botak said...

baguslah utk sapa2 yg xtau lagi.

Entry terbaru Kreatif - Hasil Seni Menggunakan Perkataan... (",)

sanie kasanOva HQ said...

good...good...TQvm...4 da information.. :D

artikel terbaru : Apa Maksud Illuminati???

zeta belweil said...

http://zetabelweil.blogspot.com/2011/04/tudung-oh-tudung.html#links

apesal mcm xjadi je..huhu betol ke ni?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wah..semua dah pandai..hebat-hebat..hehe

Backlink Cik Zeta tue dah jadik..cuma Title die je jadi pelik sikit..kena praktis lagi pasnie ye..

Nur Misnan said...

bagus letak link nih
senang sahabat2 jengah

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

btol tue..disamping memudahkan orang lain nak lawat blog kita..ia juga dapat menjana traffic ke blog kita kan...

zeta belweil said...

cube try test :)

Zeta’s Collection

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah berjaya jugak Cik Zeta akhirnya..Pandainye die..hehe

cik gelong said...

kepandaian CG:
wat backlink: check!

yahoo... taw dah.. dah simpan ciap2 dah backlink ni.. tkt lupa lg..

mereka yang teristimewa

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ha,CG dah pandai buat backlinks..Pandainye die..hehe..

Simpan elok-elok ye..nanti senang kalo nak copy balik kan..

Zainal said...

Salam..

tq atas tips tersebut..

Cannot Uninstall Device Driver

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam...

Sama-sama..

cik gelong said...

kali ni, CG simpan kt post sbgai draf.. sng sbb CG x salu gna lptop yg sama.. heheheh

I wong (依之汉) said...

Sukanya. Patutla ada yang komen boleh buat link. Ingatkan magic ke apa entah. Rupanya ini cara dia...

Terima kasih banyak-banyak.

By the way I'm a new comer here. Nice to read your blog here.


Kebenaran Mengenai Keburukan Soya

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome...

Nice to meet you here wong..:-)

NuRUl AtHirah SuhaImi said...

info menarik..haha

nurul athirah suhaimi

NuRUl AtHirah SuhaImi said...

alahai..x berjaye..try ag skali..

http://widget.linkwithin.com/redirect?url=http%3A//tirasuhaimi.blogspot.com/2011/04/ak-nk-suggest-kn-kt-korg-software2-yg.html&vars=%5B%22http%3A//tirasuhaimi.blogspot.com/%22%2C%20647787%2C%202%2C%20%22http%3A//tirasuhaimi.blogspot.com/2011/04/arini-ak-nk-korg-tau-bisnes-internet-ap.html%22%2C%20101864209%2C%201%2C%20101864203%5D&ts=1304247589534

NuRUl AtHirah SuhaImi said...

x jd lak..try ag

baru start nk mule jd blogger..huhu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Hehe..Dah pandai dah..Tahniah-tahniah..Pandainye cik Nurul nie..:-)

Fikri Rais said...

tips yg berguna :)

Makhluk Asing Di Sekeliling Kita

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Fikri..Jamal dah singgah blog Fikri Balik ye..:-)

miss ryrinn _ angin said...

testing testing .


sekencang angin

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahniah-tahniah..dah berjaya buat Backlinks..

tangan dalam seluar!! said...

terbaek la blog jamal...akan dipraktikkan
http://tangandalamseluar.blogspot.com/

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wah..tangan dalam seluar pun dah pandai buat backlinks tue..hehe

abutalib said...

Terima kasih abang jamal..perkongsian yang menarik :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Abu Talib..:-)

aminto said...

info yang bagus
HTC Desire Review

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Terbaik la Aminto..hehe

waN Mohd Salim said...

tes tes

10 university terbaik di dunia

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Test jangan tak test PS..hehe

HAFIZAL said...

nak jugak....

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

silakan hafizal..

Liza said...

Terima Kasih Jamal atas perkongsian nye.
Sangat menarik.
Hanya alternative kepada yang berminat untuk menjana pendapatan sampingan. Tq. hihi..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama...:-)

Nor Ishraf said...

Salam Jamal,

Sebelum ni saya dah selalu dengar pasal backlink tp tak tau ape benda nye. Tapi hari disebabkan saya dah bosan sangat kat rumah saya merayau lah kat blog blog orang lain. Alhamdulillah. Jumpa lak info ni. Ringkas & senang nak paham. Thanx Jamal for the info. Dan saya pun nak post jugak backlink saya. TQ.

Batang Buruk

Ceritalah...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Ishraf..

Sama-sama.."Sharing Is Caring" kan..hehe

ajumohit said...

percubaan pertama...

Sepah Juara!!! Terbaekkk

ok tak?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

OK..jadi dah tue..hehe

OMR (Rose) said...

abg jamal,
As salam...tq for the info!
untuk org yg baru nk kenal dunia blog ni...info abg jamal mmg sgt2 membantu! i like!

Oh My Rose

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Thanks Rose..:-)

aliffff shanusi said...

testing testing 1 2 4

terima kasih ....sahabat

RahSia TariHK LahiR ANda

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tak jadi la backlinks tue aliff..

aliff shanusi said...

cube lg....


Lagi Illuminati dan Konspirasi Yahudi terhadap islam


aliff shanusi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ha..yang nie baru jadi..hehe

Anonymous said...

thanks

aliff

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Aliff..:-)

maya said...

bagus sekali... tq

Carl id said...

sememangnya good info. Cuba test sat

Sepasang Blogger Dibunuk Kerana Laporan Online

lambdasp!!n said...

woo bagus2...info baek punya nih..

Moh terjah ke blog teman plak

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..bagus-bagus..

Miecyber said...

Saya akan menggunakan kembali teknik ini...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Good Luck Bro..

Scarlett O'Hara said...

Gerenti tak kira spam ye?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Kena la disertai dengan komen yang membina sekali..jgn hanya tinggalkan link je..memang kena delete la kalau camtue..:-)

Hafizi said...

Info Yang Sangat berguna...sebelum ni memang tak tau pasal ni...thanks Jamal

Iklankan Dengan Percuma Perniagaan Anda Di Sini

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Hafizi

♥ Elin ♥ said...

tersgt berguna.tqvm sifu.

What cute names do you call your

HUSBAND?



1st Giveaway vanillacheze.com

AZ Superb Success said...

Assalam Encik Jamal..
Nak try test perkonsian best ni..Harap2 menjadi.. tak sangka banyak ilmu2 blogging yang boleh didapati percuma... Slalu ingat kene bayar je.. hehe..First time lawat blog encik jamal ni..Alhamdulillah.. lepas ni boleh blaja banyak lagi dari blog ni..

Sihat..Cantik..Bebas Wang..

rarizzar said...

tutorial en. jamal senang lah nak ikut.. thanks for sharing

Hidup Biar Comels

nday said...

baru mencuba

Kenapa lovebite berbahaya?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks semua..:-)

asraff said...

terima kasih sifu jamal dgn tips yg berguna ini....

Skuad Muda Barcelona kalahkan Bate Borisov

Adi_Putra772 said...

Nice tips...i want use this tips...tq sifu

Cer Citor Sikit

Cha said...

Thanks for sharing. keh keh keh :')

nak try jap

Pointer Semester 1

HalaTuju said...

Bnyk ilmu dalam blog jamal nie..
bleh di jadikan sifu ni..hehe..
tq for sharing=)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Haha..sifu apenye..biase je la

zaf5yra said...

nak try test gak la..
try tengok lulus ke fail?

fuhpixel said...

Terima kasih atas perkongsian

:)

Syida Muhajir said...

cm ni ke hasilnya

Bagaimana Dengan Jiwa Ini

mselim3 said...

Thanks sharing the info...saya dah cuba tp kesannya lambat lah....kalu nak naikkan traffik bolehlah,,,,kata orang dikit2 lama menjadi bukit...

donnyien said...

Wow ramainya komen kat sini, apapun terima kasih bro kerna berkongsi tips ni.

Jalan-Jalan di Genting Highland

Jamaluddin Abu Bakar said...

Thanks jugak untuk semua..

Betta BreeDer said...

Thanks en.jamal...entry ni sgt berguna utk beginner blogger. . mcm sy. .hehe

Jemput la ke Blog sy

BoYourt said...

maklumat yang sangat berguna. terima kasih. camnie ok kot

Paid To Click

Syamil said...

mende ni la yang aku cari..mudah jer

Artis Youtube Terbaru

Pinkbubblegumprincess said...

Siapa Emma Maembong? : Lawanya testing sket.. :)

beritaMY said...

terima kasih encik jamal..

Kenapa Rasulullah Menangis?

gyeo adam said...

testing2 terima kasih ya bro jamal..

belajar bahasa arab

tapi nk tnye ckit lau nk submit backlink ke web2 lain cane plak? hehe terima kasih lg skali..

Adira Husna said...

oo mcm 2, time ksh byk2
testing2


Resipi Nasi Arab Al-Besuti

Nurulhayati said...

Nak cuba

SEJAHTERA HAYAT AN NUUR

Nurulhayati said...

Tak boleh pun :(

hayatinurul1.blogspot.com said...

Kenapa tak boleh ya?

naz said...

nice info tumpang test leh...
sabun cuci muka penyembuh penyakit zahir dan batin

Ms Fiqstie said...

thanks for sharing :] testing japp ..

Cerita Aku Di Sekolah

tg farhana said...

Very simple...tq :-)
Sharing is caring..
Seminar Powes Sales Dr Irfan Khairi (SOHObiz)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

Seronoknya! Baru th cmna nk buat..thanks,..nk cuba;)

Gla shaklee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...