POWER OIL AND GAS

Tutorial Cara Pasang LinkWithin Di Blog



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Kali nie Jamal nak kongsikan Tutorial macam mana nak pasang Widget LinkWithin di blog korang semua. Mungkin ramai yang dah tahu macam mana caranya, tapi Jamal saje nak kongsikan lagi tutorial nie untuk rakan-rakan blogger yang baru dalam dunia blog nie ye.

Untuk pengetahuan korang semua, dengan memasang LinkWithin di blog kita nie, secara tidak langsung ia dapat meningkatkan lagi pageviews. Kerana ia memudahkan pembaca melihat post-post lain yg menarik dan bersangkutan antara satu sama lain di LinkWithin tersebut. Dengan mendapat tambahan pageviews, korang dapat meningkatkan lagi ranking Alexa blog korang. Kerana ranking Alexa mengambil kira juga jumlah pageviews disamping jumlah unique visitors ke blog kita. Dan ini ialah contoh pageviews yang blog nie dapat hasil daripada memasang LinkWithin ini.


Inilah Tutorial ringkas bagaimana cara memasang LinkWithin di blog :

1.  Layari alamat berikut http://www.linkwithin.com
2.  Isi form yang tersedia, dan klik GET WIDGET!


3.  Isikan Email, Link Blog korang, Platform blog korang dan berapa banyak link/post yg korang nak kat LinkWithin nnt.
7.  Tandakan pada "My blog has light text on a dark background".
8.  Klik GET WIDGET!
9.  Klik Install Widget dan follow steps yang telah disediakan disitu untuk pasang Widget LinkWithin ke blog masing-masing.



 Selamat mencuba,Gud Luck semua, kalo suka tips nie, korang kongsikan la di blog korang semua dan letakkan link dan credit ke blog Jamal nie ye. Thanks semua.

"Sharing Is Caring"


31 comments:

Ila said...

dah pasang dah..nice info
Tak nak word verification di kotak komen

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

bagus2..pandainye..hehe..

Lepas nie jom join Segmen Bloglist Jamal pulak ye..start pukul 11 malam nanti..nantikan tau..hehe

feyus said...

Bagus Jamal. info yg sgt berguna. Linkwithin sgt2 membantu bg kemaskan blog yg sedang berserabut.:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Btol Feyus..dan sangat membantu jugak untuk tingkatkan pageviews blog nie..

cik gelong said...

ayoyo... bila bkak je blog Jamal, semakin ase mcm byk sgt benda yg x taw. huhhuu..
yg ni pon baru nk try.. hehehe... (malu lg..)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ala..ape yang nak dimalukan..bak kata pepatah Melayu.."MALU BERTANYA SESAT JALAN"

Bukan semua orang lahir-lahir je dah pandai kan. Nie Jamal cube la share sebanyak mana ilmu yang Jamal tahu untuk korang semua..hope korang suka la ye...

Ade jugak kawan-kawan blogger yang suruh jadikan semua Tips & Tutorial nie E-Book dan kemudian jual pada orang lain...Tapi Jamal tak nak la, nie Jamal kongsikan percuma je dulu untuk korang semua tau... :-)

DARA28 said...

Good info..thanks

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome Dara28...

Kelly said...

Great one! Thanks for sharing :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

"Sharing Is Caring"

your welcome kelly.. :-)

MiZz ShINcHaN said...

Thx bro... dh lme cr linkwithin ni. thx again. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome..:-)

❤ C!K MAZ's❤ said...

salam nak tanya kalau kita pernah buat...lepas tu...kita nak buat semula...dan entry kita yang dulu2 ada yang dah delete...camne supaya keluar yang latest je....untuk guna linkwithin ni.....ada info tak utk dishare...harap encek jamal dapat membantu...thanks

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Cik Maz's,

Jamal x berapa clear la dengan soalan Cik Maz's nie. Maksudnye macam mane tue..

Cube delete dulu linkwithin yang sekarang nie then install yang baru.

aminto said...

nasib baik jumpa cara nie.
thnx.
http://gadgetittech.blogspot.com/

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Aminto..:-)

Elyn said...

thanks en. Jamal for the tutorial :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-Sama..:-)

Elyn Creation said...

salam en.Jamal,
saya dh buat link within tu tp 2 post yang pertama saja akan keluar kotak2 link within..yg len xde..harap en.Jamal dpt membantu...

thanks :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam cik elyn,

Yeke, selama nie Jamal punya OK je. Tapi kadang-kadang linkwithin nie memang problem sikit, Jamal pun pernah kena macam tue jugak. Tapi lepas 2,3 hari ok la balik.

GoJeS said...

baru jek buat...mekaseh cik jamal;)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

sama-sama GoJeS..:-)

princess ayu said...

kenapa sy punya x jadi eh?? ahaha x tau tang mana yg silap huhu newbie =(

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

La..apsal pulak tak jadi nie..takpe,cuba try lagi..

Ubaidullah said...

Saya pun dah try saudara Jamal tapi tak keluar thumbnail pun...lagi satu entri RM200 adsense tu menarik la, saya terus ikut saudara Jamal setup satu blog english pasal oil and gas...harap dapat beri tunjuk ajar...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Apsal pulak tak keluar thumbnail ye..Jamal punye ok je..

Tapi kadang2 tue LinkWithin memang ade problem sikit..

Yeke, dah lawat dah blog tue semalam. InsyaAllah boleh je kalau nak mintak tolong pape. Jamal bantu mana yang mampu ye..:-)

cikgu siti hazreen said...

wah, dah jadi :)
terima kasih ^_^

Wany Mickey said...

dh buat..dh jd dh pon..thankz..:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome...

Ayumi Comot said...

yeay..thanks..dpt buat dah:)

Alynn Nyzaa said...

thanx for dis tutorial~ sy follow blog ni (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...