POWER OIL AND GAS

Tutorial Cara Pasang Widget Top Commentators

 
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua,

Hari nie Jamal nak kongsikan Tutorial macam mana nak pasang Widget Top Commentators di blog korang semua. Macam gambar kat atas tue. Mungkin ramai yang dah tahu macam mana caranya, tapi Jamal saje nak kongsikan lagi tutorial nie untuk rakan-rakan blogger yang baru dalam dunia blog nie ye.

Steps:-

  1. Click Design > Page Elements > Add A Gadget 
  2. Kemudian pilih HTML/JavaScript dan click +. 
  3. Copy code kat bawah nie dan paste kat HTML/JavaScript tadi, kemudian korang save la ye.
<script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol>');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
if(obj.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + obj.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=7b5e76fd684f11e94320abd4e00fbbca&url=http%3A%2F%2Fdiary-of-jamal.blogspot.com&num=5&filter=JAMALUDDIN ABU BAKAR" type="text/javascript"></script>

 4. Lepas tue, korang kena edit 2 benda iaitu tukarkan code berwarna hijau dengan alamat blog korang dan code berwarna kuning dengan Nama korang ataupun nama orang lain yang korang nak kecualikan dari list Top Commentators tersebut. 

5. Korang boleh edit no 5 yang berwarna biru tue untuk jumlah pengomen yang hendak ditunjukkan di blog korang nanti.

Dah siap, macam tue je cara nak tambah Widget Top Commentators nie.

 Selamat mencuba,Gud Luck semua, kalo suka tips nie, korang kongsikan la di blog korang semua dan letakkan link dan credit ke blog Jamal nie ye. Thanks semua.

"Sharing Is Caring"

15 comments:

cik gelong said...

dah ciap!! yaayy!! blog CG semakin sempurna.. mekaseh Jamal.. share byk2 info lg ye???

ArulchelseA said...

Tq utk info ni..

Fernando Torres scores first goal

CONTEST ENTRI PALING KENCANG

deyna said...

tq...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome semua... :-)

mohamadSaleh said...

tq... lamo doh cari... buleh letok male nih

Mohd Ridhuan said...

nice tutorial...
hehehhehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..Selamat mencuba ye...

Norhisham Nordin said...

dah pasang dah... huhuhu... tenkiu jamal...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bagus la kalau dah pasang, boleh la Jamal datang komen nanti..hehe..

Sama-Sama ye Hisham..:-)

Cesc Aiman said...

TQ BRO JAMAL, MOGA SUKSES SLALU. BANYAK TIPS, BERKAT TIPS BRO JAMAL, SAYA DAH LETAK BUTANG LIKE, SHARE DI BLOG SAYA, NOW NAK LETAK WIDGET NI PLAK..TRAFIK QUIET HIGH WALAUPUN PNDAPATAN MMG CIPUT NGN NUFFNANG..BUT ITS OK LA BARU BELAJAR KAN..TQ AGAIN..

HTTP://suarasukan1mas.blogspot.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Aiman,

Kalau traffic dah tinggi dan maintain atas 500 UV sehari. Dan kalau tak dapat BE dari nuffnang memang slow la duit masuk. Tapi kalau nak cuba ADVERTLETS pun boleh jugak Aiman.

Jamal tengah try ADVERTLETS nie, earning memang cepat naik la untuk blog yang traffic dah tinggi..:-)

Famili Ceria said...

afif pon dah pasang dah..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahniah dah berjaya pasang ye Afif..:-)

Mamamya said...

as salam...akhirnya saya jumpa tutorial top commentor ni...tq yer.sya copy....

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Silakan...:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...