POWER OIL AND GAS

Tutorial Cara Pasang Total Posts dan Total Comments

  
 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua,

Hari nie Jamal nak kongsikan Tutorial macam mana nak pasang Widget Total Posts dan Total Comments di blog korang semua. Macam gambar kat atas tue. Mungkin ramai yang dah tahu macam mana caranya, tapi Jamal saje nak kongsikan lagi tutorial nie untuk rakan-rakan blogger yang baru dalam dunia blog nie ye.

Steps:-

  1. Click Design > Page Elements > Add A Gadget 
  2. Kemudian pilih HTML/JavaScript dan click +.
  3. Copy code kat bawah nie dan paste kat HTML/JavaScript tadi, kemudian korang save la ye.
<script style="text/javascript">
function totalPosts(json) {
document.write('Total Posts: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}
function totalComments(json) {
document.write('Total Comments: <b>' + json.feed.openSearch$totalResults.$t + '</b><br>');
}
</script>
<script src=" /feeds/posts/default?alt=json-in-script&callback=totalPosts"></script>
<script src=" /feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=totalComments"></script>


 Dah siap, macam tue je cara nak tambah Widget Total Posts dan Total Comments nie, senang je kan.

 Selamat mencuba,Gud Luck semua, kalo suka tips nie, korang kongsikan la di blog korang semua dan letakkan link dan credit ke blog Jamal nie ye. Thanks semua.

"Sharing Is Caring"

13 comments:

izzafey said...

what the great tutorial tuan muda!!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ala..tutorial biasa-biase je nie..Lepas nie Jamal share tutorial nak tahu siapa pengomen paling banyak pulak..hehe

Syuxer said...

ni info yang simple dan mudah difahami..:)..x sabar nk tunggu info pasal sapa yang komen blog kita..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahu takpe..nie la tutorial paling simple syuxer..tinggal copy dan paste je kan..Pastue dah siap, tak payah susah-susah nak edit lagi kan..

Tutorial untuk sape pengomen terbanyak tue kena tunggu malam nanti la ye..Sebab code dia ade nak kena edit sikit..tapi senang je tutorial tue, jgn risau..hehe

Syuxer komen banyak-banyak kat blog Jamal nie..nanti nama syuxer keluar la dekat list pengomen terbanyak blog Jamal tue..nanti boleh dapat traffic dari list tue..

fazRina said...

waaa..bole cuba lps ni..

cik gelong said...

total comment widget: check! done!
hehhehe.. CG dah wat.. thanks...

insomnia

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Cuba jangan tak cuba ye kawan-kawan..:-)

your welcome CG...

edda said...

i like.... boleh try lepas ni...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Silakan edda..dah cube nanti bgtau Jamal la ye..hehe..

kotak bulat said...

mekasih kongsi tutorial ni :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama...

Bro ahmad said...

nak pasang kt blog lah

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Pasang jangan tak pasang Bro Ahmad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...