POWER OIL AND GAS

Apakah Alexa Rank

Alexa Rank adalah sistem ranking untuk website diseluruh dunia yang dibangunkan oleh Alexa.com. Ia membantu mengira traffic dan pageviews di blog anda dan seterusnya menetapkan ranking untuk blog tersebut. Bagi blog yang baru, alexa rank anda adalah sangat tinggi iaitu sehingga berjuta-juta nilainya. Seperti jamaluddin.net semasa baru-baru start dulu alexa rank sampai 25 juta.


Namun demikian, jika anda mengekalkan traffic ke blog secara konsisten, maka alexa rank tersebut akan meningkat dengan konsisten juga. Perlu diketahui, semakin rendah nilai Alexa Rank sesuatu blog itu, semakin tinggi dan konsisten aliran trafik ke blog tersebut. Semua blogger perlu tahu tentang hal ini terutamanya jika anda ingin membuat pendapatan sampingan dari blog anda.

Alexa rank dikira berdasarkan jumlah traffic ke blog anda sama ada jumlah unique visitors mahupun jumlah pageviews. Ia berdasarkan gabungan diantara  ranking jumlah visitors dan jumlah pageviews untuk tempoh sebulan dan 3 bulan. Ranking alexa terbahagi kepada dua iaitu ranking peringkat global yang mana jumlah trafik pengguna internet seluruh dunia ke blog anda dan juga ranking peringkat local iaitu trafik yang diperolehi dari dalam negara sendiri.

Alexa juga akan memaparkan keyword carian dari search engine yang paling banyak membawa pembaca ke blog kita. Dan ini secara tidak langsung dapat membantu kita dalam menghasilkan entry/post yang mesra SEO dikemudian hari.

Dibawah nie ialah contoh Alexa Rank bagi blog Jamal. Jamaluddin.net masih dalam proses mengejar untuk menjadi <1000 bagi ranking Malaysia selepas bertukar ke domain sendiri 2 minggu lalu. Sebelum bertukar ke domain sendiri, alexa rank blog Jamal ialah dalam lingkungan 250k-300k untuk global dan 1000 untuk ranking Malaysia. Thanks kerana anda semua sentiasa support blog Jamal nie ye.


Kepada sesiapa yang ingin mengetahui Alexa Rank blog anda, anda boleh check di  Alexa.Com. Ataupun anda  terus install Alexa toolbar yang mana akan memaparkan Alexa Rank bagi setiap blog dan website yang anda sedang singgah.


alexa rank | alexa ranking | alexa logo | ranking alexa | alexa ranking checker | alexa rank checker | apakah alexa rank | apa itu alexa rank | kelebihan alexa rank | alexa rank malaysia | mengetahui alexa rank

12 comments:

Syuxer said...

891,987..itulah rangking saya sob sob..:(..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

xpe syuxer..dah dapat bawah 1 juta kire ok la tue..hehe

naim said...

Rank saya 100 k lebih. adakah baik untuk blog saya akhi. boleh bantu x
\
hehehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alexa Rank blog Naim ialah 3,216,472 untuk Global dan 24,691 untuk Rank Malaysia..

Masih boleh diperbaiki lagi tue..InsyaAllah

xcyber said...

my alexa rank dah merosot..
2 minggu x bukak blog.. hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Memang pun..kalau nak kejar Alexa Rank nie memang kena maintain Traffic selalu la..

abutalib said...

Terima kasih atas perkongsian yang berguna

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-Sama..:-)

reezluv said...

target untuk dapatkan bwah 100K..moga-moga dapat le hendaknya :D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah..boleh punye Bro..:-)

lepak said...

mula2 LEPAK dibukak...rank no data...huhuhu...skrg alhamdulillah....dah turun ke 560k...huhuhu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..Tahniah jugak untuk LEPAK..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...