POWER OIL AND GAS

Bertukar ke Domain Sendiri



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,

Jamal nak minta pendapat korang semua nie boleh tak. Sebenarnye Jamal berniat untuk memiliki domain sendiri. Tapi masalahnye sekarang nie ialah nak pilih nama domain yang sesuai untuk blog nie. Jadi Jamal nak minta jasa baik korang semua untuk tinggalkan komen dan pendapat korang ye.

Mula-mula Jamal plan nak gunakan nama Jamal sendiri sebagai nama domain. Biar nampak professional sikit kan. Kat bawah nie ialah senarai nama domain yang Jamal nak pilih, tapi yang .com semua dah ade orang lain pakai :-
  • www.jamaluddin.com - Not Available
  • www.jamaluddin.net - Available
  • www.jamaluddin.org - Available
  • www.jamal.com - Not Available
  • www.jamal.net - Not Available
  • www.jamal.org - Not Available
Ataupun Jamal pilih nama lain seperti dibawah nie, yang domain nie boleh dapat .com :-
  • www.diaryofjamal.com
  • www.diaryjamal.com
Dan kalau sesiapa yang ade idea nama domain lain yang difikirkan sesuai untuk blog Jamal nie, korang boleh la kongsikan dengan Jamal disini ye. Pertolongan korang semua amatlah Jamal hargai tau

Dan kepada sesiapa yang sudah memiliki domain sendiri, diharapkan korang boleh kongsikan kebaikkan memiliki domain sendiri nie ye. Dan kalau boleh, kongsikan juga company mane yang bagus servis diorg untuk beli Domain nie ye.

Terima Kasih Semua.

19 comments:

ewanrani said...

perghh guna domain plak ka jamal...kena bayar bape plak jamal...mahal x????

entries terhangat>>Bangunan Tenaga Solar Terbesar Didunia

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Plannye macam tue la wan. Itu yang tengah memikirkan nama domain yang sesuai nie..

Harga kalau domain je dalam RM30 dah dapat dah..tapi kalo Domain+Hosting dalam RM70 la paling murah pun.

Sunah Mohammad said...

mungkin better www.diarijamal.com, ringkas, mudah ingat, mudah taip...:)

saya guna iHosterz, setahun rm29...domain sahaja. ade gak company lain, netKL..try la survey mana2..

kebaikan? ada identiti sendiri, bagi semangat untuk berblog dengan lebih bersungguh2...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Wah..Terima Kasih atas perkongsian Cik Sunah..akan difikirkan nanti ye..:-)

Mr Laici said...

net kl ok gak.. actually awal bulan 5 nie nak tukar domain gak.. tapi tunggu pas abis exam.. hehee..

Entry Terbaru: Perlawan M.U dan Chelsea penentu kejuaraan

Tanakwagu said...

klu nak yg murah beli je .info mcm aku punya domain info

ash said...

rasanya diaryofjamal.com ok kot jamal.. jamaluddin pun ok sebenarnya tapi Jamal pun ramai follower, ash pun nk cari blog jamal pun kt google pun taip "diary of jamal".. nanti dh tukar domain ker jamaluddin.com tak terjumpa pula kt google klu dh terbiasa search taip "diary of jamal".. kira trademark jamal la tu.. hehe

CIKGU SHIDA BERLAKON TELEMOVIE:MENCARI JODOH

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks atas pendapat korang semua ye..InsyaAllah nanti Jamal fikirkan lagi ye..dalam dilemma nie..hehe

Tapi ok jugak kalau diaryofjamal.com tue..

ataupun jamaluddin.net..

Philip Khor said...

.com is nice, but .name.my or something would be fine too/ i was forced to take .name.my due to my 'free' status :(

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..Thanks Philip..:-)

Lepak.my said...

blogjamal.com dah taken ke?

kalau nak jimat pakai domain sendiri tapi host dkat blogspot.

cayrol said...

Entri nie mungkin boleh membantu

Domain sendiri dengan akuan blogspot

Jika ada masalah boleh contact saya. Selamat mencuba.

izzafey said...

cuba yg ni www.blog-jamal.com dan cuba beli domain dari NetKL, nanti diaorg setting je domain tu

jamiey writes said...

diaryofjamal.com is good...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks all for the suggestions...Really appreciate that..:-)

AMiRU said...

Hi, aku suggest pakai domain .com since itu adalah extension yang paling popular. Kalau beli ngan aku (ihosterz, rm29 setahun) pun aku akan tolong set kan domain untuk guna di blogspot secara percuma. Selamat bertukar ke domain sendiri! ;)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..Thanks Amiru..aku still berfikir lagi nie..nak pakai nama domain yang mana satu..:-)

titan said...

bagi aku, ko dah pilih nama domain yang cukup bagus. Senang nak ingat.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..Thanks titan..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...