POWER OIL AND GAS

Blog Review oleh Jamaluddin.net #5

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.


Jamal sambung “Segmen Review Blog oleh Jamaluddin.net” dengan 3 blog lagi untuk malam nie.


holaulala.blogspot.com
Blog pertama yang Jamal review untuk kali nie ialah milik “Amirah Marliza binti Raja Kamarudin”. Disebabkan blog nie memang dah comel, kemas dan simple, maka Jamal pun takde idea nak komen pasal ape…hehe. Tapi apa kata kalau Jamal tolong promote Blog Cik Amirah dan Tuan Empunya dia die sekali.

Jom kita kenali pemilik blog ini. Cik Amirah Marliza nama diberi dan berasal dari Mersing, Johor. Berumur 20 tahun. Dan sedang mengikuti program Diploma di UITM Johor dalam bidang Business Studies. Kalau korang semua nak tahu, diantara benda yang Cik Amirah nie suka ialah:-
  1. Kucing
  2. Makan
  3. Tidur
  4. Online
  5. Lepak
Dan kepada sesiapa yang ingin mengenali Cik Amirah nie dengan lebih dekat lagi, korang boleh singgah blog dia kat sini ye. Jom ramai-ramai kita pergi terjah nak.


pami3.blogspot.com
Blog kedua Jamal nak review ialah blog “Fahmi Mustakim“. Nama glamour Fahmi ialah Pamie dan Jamal kenal dia nie di Innit Nuffnang. Jamal juga pernah sembang-sembang dengan Pamie di FB Group “Tips & Tutorial for Blogger”. Boleh dikatakan diantara member blogger yang agak rapat dengan Jamal la kiranya Pamie nie.

Blog Pamie nie pun dah agak kemas dan tersusun sebenarnya, Cuma satu bende je Jamal nak tegur iaitu mengenai warna background blog Pamie nie. Warna yang Pamie gunakan sekarang nie ialah warna CYAN. Kalau gunakan warna terlampau terang macam warna cyan nie, mata pembaca akan cepat penat. Seeloknya kalau boleh, Pamie tukarkan la warna cyan tue kepada warna yang agak lembut sikit ye.

Itu je la Jamal dapat tegur untuk blog Pamie nie, takde idea la pulak. Sorry ye Pamie, jom singgah kat sini.



syaisya.com
Blog ke-3 yang Jamal nak review nie ialah blog “Syaisya”. Jika sekali pandang blog nie memang Jamal nampak sangat ringkas dan terlalu simple barangkali. Komen Jamal untuk penambah baikkan blog syaisya ialah :-
 
  • Tukarkan warna background untuk Tab Menu di bahagian atas tue. Warna yang cik isya gunakan sekarang ialah warna putih dan Tab Menu itu kelihatan kurang menonjol disebabkan warna background-nya yang sama dengan warna background blog ini iaitu warna putih.
  • Gunakan warna yang berbeza untuk background blog dan background post/entry/sidebar. Contohnya cik isya boleh gunakan background warna putih untuk post/entry/sidebar dan background warna biru untuk background keseluruhan blog.
  • Untuk kelihatan lebih kemas lagi, cik isya boleh juga buatkan border untuk post/entry dan sidebar. Supaya nampak pembahagi diantara post dan sidebar.

Buat masa nie Jamal komen benda-benda yang penting nie dulu untuk blog cik isya ye. Jom ziarah blog dia disini kawan-kawan.
Dan berita baik kepada blog-blog yang Jamal dah review nie ialah secara automatic Jamal akan letakkan link blog diorang dalam blog terbaru Jamal iaitu malaysiandirectory.blogspot.com. Jamal akan asingkan semua blog yang dah join segmen Jamal mengikut kategori masing-masing, nanti senang Jamal dan rakan-rakan semua untuk buat blogwalking dan juga dijadikan sebagai rujukan. Dan mereka juga dapat free backlinks

12 comments:

fahmimustakim said...

ahaha, kne balik..tu warna peberet sebenarnya..hehe..ok,nanti tukar :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yeke..Pamie suka warna CYAN ke, memang jarang jumpe orang suka warna tue. Tapi Jamal ok je sebenarnya, just saje cari point nak komen...hehe

Sya Isya said...

Thanks jamal for the review. divider untuk sidebar dan entri memang Sya nak buat, tapi x berkesempatan lagi, plus x study lagi pasal template tu. same goes to warna tab menu. Dulu dah biasa guna blogger. Ni kena study php lak. Huhu...InsyaAllah, kalau berkesempatan, Sya tukar.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Sya,

Itulah sebabnya Jamal tak pakai Wordpress dan hosting sendiri. Sebab Jamal tak berapa pandai nak setting php tue. Jamal pakai blogger je, nak cari pape tutorial pun senang..hehe..

holaulala said...

orite! thanx:) jasamu dikenang. act, blog tu agak tak menarik di mata sye. Cewah!haha! like3x!^_^ TQVM!

abutalib said...

Memang kena kritik aku lak lepas ni.hehehehe

ZIPPO MILLER said...

camne nak join ni wakaakka

kesah Li: Episod gaya mutu keunggulan

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome holaulala, Dah ok dah Jamal tengok Blog tue, hehe..:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Abu Talib: Hehe..Jamal tegur untuk penambah baikkan je kan. Nak ikut boleh, tak nak terima pun boleh. Terpulang pada Tuan Blog masing-masing la kan..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Zippo : buat masa nie Jamal bekukan segmen nie dulu, sebab ramai sangat yang dah join dan diorg sedang menunggu giliran untuk di review.

InsyaAllah lepas Jamal dah siap review semua blog, Jaamal akan bukak balik segmen review nie ye..:-)

Anonymous said...

salam Jamal...
saya ingin menjemput jamal dan bloggers lain untuk blogwalking kat blog baru saya. ala - ala e-novel...sangat berbesar hati kalau jamal dan members lain sudi singgah...

http://hanyasisipan.blogspot.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam..InsyaAllah akan singgah dan komen jika berkesempatan nanti ye..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...