POWER OIL AND GAS

Cara Letak Button Like Facebook (FB) di Blog


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Hari nie Jamal nak share dengan korang semua satu lagi tutorial yang amat berguna untuk meningkatkan traffic ke blog korang iaitu dengan menggunakan Button Like Facebook ataupun butang like facebook (FB). 

Kenapa Jamal cakap  benda nie penting? Sebab facebook (FB) telah menjadi satu medium utama untuk mempromosikan dan menarik traffic ke blog korang semua kan. So dengan meletakkan button like dan share facebook (FB) di blog kita, secara tidak langsung kita dapat menjana sedikti traffic dari facebook (FB).

Jom Jamal ajar korang macam mana nak pasang button nie di blog korang semua ye.
Steps :
  • Pergi ke DASHBOARD >> DESIGN >> EDIT HTML >> tick Expand Widget Templates
  • Cari code dibawah nie dan untuk memudahkan pencarian, korang boleh tekan Ctrl + F dan paste coding ini untuk search ye.

data:post.body
  • Bila dah jumpe code diatas nie, korang tambahkan code dibawah nie betul-betul selepas atau dibawah code data:post.body tadi

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

Bila dah siap, korang tekan button preview dulu tengok ada error ke tak ye. Kalau nampak semua ok, baru save. Dan dah siap.

Selamat mencuba, Gud Luck kawan-kawan
"Sharing Is Caring"



facebook like button | FB like button | button like facebook | button like FB | butang like facebook | butang like FB | cara letak facebook like button | cara letak butang like facebook | cara letak button like facebook | cara letak FB like button

26 comments:

Norhisham Nordin said...

tenkiu bro... anyway, nk tanya satu soklan... nape advertlets & bkn nuffnang..? share laa info...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome,

Haha, soalan cepu emas tue Hisham. Ade sebab yang tersendiri la. Tapi Jamal still pasang Iklan Nuffnang untuk blog Jamal yang lain dan still maintain status Gliteratti..:-)

Nanti kalau dah berjaya dengan ADVERTLETS nie baru Jamal kongsikan sebab Jamal beralih angin macam blogger-blogger lain.

Kalau promote lebih-lebih,lepas tue korang semua join ADVERTLETS dan tak berjaya dapat earnings. Kang tak pasal-pasal Jamal pulak yang dipersalahkan. Biar Jamal try join diorang dulu, then nanti baru Jamal cerita..:-)

feyus said...

thnks sharing this post.
Pihak polis, tolong tangkap blogger ini

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome feyus. :-)

Far8 budak baik said...

tq!!!=)

shandye. said...

hey!

menjadilah!

thanks for the tutorial...

Kaio said...

nice sudah menjadi. thanks bro. :)
www.kaio.my

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome...:-)

iera athira said...

assalam.... kalau xda data:post:body tue mcm mana??
x leh paste code tue kat tempat lain ke??

>>tlg reply..

shida said...

yeah..hehehe
finally..tq..:)
~~

HipokiuTSGT said...

haiii,nak tanya,cara2 nie sy dpt dah
tp mslhnya gambar2 pic yg sy letak tuh
dah x nmpk lah..nape erk??tggl
tulisan jer..trus blog sy jd x lawa..
blh tlng tak??

miss feeyia said...

xreti ... xdpt buwat... xfam.. :(

kyo_9 said...

thanks bro..
ingatkan susah..

♥GAdiSMeRaHJaMbU♥ said...

thankssssss!
menjadi ;)

HalaTuju said...

huhu jadi2..thanks jamal..
memg bnyak ilmu dalam blog ni=)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

All : Your welcome

suzie rahman said...

nice sharing.tp ade x button kecil cm twitter.

*R said...

trimas bro ^^

ida said...

alaaa...awk2..npa sy pnya ada dua yg nie data:post.body ??? =.='

Jom Kenal Hamster said...

thank you bro

.::: Princess MOMOY :::. said...

thx bro
dah jadi
jemput lawat blog

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahniah ye..:-)

Anonymous said...

syukran :)

Izzah Norlizah said...

tq,,,da m'jd.ska sgt2...@__@

ABC said...

dh jadi..terima kasih :)

Mrs.BuduBilis said...

dah follow sini :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...