POWER OIL AND GAS

Cara Mudah Tingkatkan Alexa Rank




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua,

Sebelum nie Jamal dah kongsikan dengan korang semua pengenalan kepada Alexa Rank iaitu "Apakah Alexa Rank" dan juga tips berkenaan "Kelebihan dan Kepentingan Alexa Rank".

Untuk post kali nie, Jamal nak kongsikan pula "Cara Mudah Untuk Meningkatkan Alexa Rank" blog korang. Jamal dah aplikasikan sebahagian dari teknik ini dan ianya memang berhasil meningkatkan Alexa Rank secara mendadak. Kalau korang tak percaya, cuba la test dulu, baru tahu betul ke tak kan. Ini Jamal kongsikan cara tersebut ye :-


  1. Tingkatkan dan Maintain Traffic/UV blog korang secara konsisten
  2. Tingkatkan pageviews blog korang dengan cara install LinkWithin ataupun Read More button.
  3. Install Alexa Toolbar dan setkan blog korang sebagai homepage.
  4. Pasangkan Widget Alexa Rank di blog korang.
  5. Ajak rakan-rakan anda untuk menginstall Alexa Toolbar
  6. Jika bekerja dipejabat atau makmal - Install Alexa Toolbar disemua komputer dan setkan blog anda sebagai homepage
  7. Minta rakan untuk me-review dan me-rating profile blog anda di Alexa
  8. Tulis article/post berkenaan Alexa
  9. Buat kategori Alexa di blog dan gunakannya untuk menyimpan semua article mengenai alexa

Dari 9 cara diatas, barangkali bukan semua cara tersebut akan berjaya meningkatkan alexa rank blog korang. Untuk meningkatkan Alexa Rank atau ape ranking sekalipun untuk jangka masa panjang, korang harus pandai untuk menghasilkan artikel/post yang berkualiti dan memberi manfaat kepada pengunjung dan pembaca. Apabila blog kita sudah mempunyai pembaca setia maka sudah tentulah traffic blog kita akan sentiasa konsisten dan secara tidak langsung dapat menjana Alexa Rank yang baik dan stabil.

Dan bagaimana pula dengan korang semua?. Mohon perkongsian pengalaman anda untuk meningkatkan Alexa Rank blog masing-masing, sila tinggalkan komen ye. Thanks semua.

"Sharing Is Caring"



alexa rank | cara tingkatkan alexa rank | cara meningkatkan alexa rank | tingkatkan alexa rank | meningkatkan alexa rank | alexa rank malaysia | cara rendahkan ranking alexa | ranking alexa | cara tingkatkan ranking alexa

28 comments:

chris™ said...

Trima kasih Bro Jamal, atas info yang sangat berguna ini.

Terbaru di blog Aku "Program Affiliate TIPS"

Ho kang tao said...

Good Post...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Bro Chris..

Thanks Ho..

sarah mohamad said...

nice sharing :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Sarah..

pRiNCe said...

thnx ye untuk informasi ni..:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your welcome prince

Syuxer said...

tq bro share benda ni..:)..aku pun tngah nak main ngan alexa ni..arap2 naikla rangking hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Xde hal punye syuxer...

"sharing is caring" .. :-)

PHYCREWZ said...

nice.. tp aku blum lagi letak widget tu. nnt aku letak la

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Letak jgn x letak ye..lagipun senang sikit kita nak tgk perkembangan Alexa Rank blog kita nanti kan.

Han said...

ooO

! Sam Posmen ! said...

nak naikkan memang senang tapi nak maintain tu susah sikit. hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Biase la tue Sam..kena usaha lebih sikit untuk maintain Alexa rank nie..:-)

shahjiehan said...

wah..hebat.. dah 200k! heheee

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Mana ade hebat pun Shah..biase je tue..hehe

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. rajin2, jemput singgah ke blog hamba kalau nak baca pengalaman hamba mengembara ke 46 buah negara.. :)

ajumohit said...

T q for sharing which is totally caring

Bro ahmad said...

bro masih tak paham alexa..rank ni tak betul..aneh worid dan my tak selari,

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bukan Alexa Rank tue tak betul.

Kita yang masih tak faham bagaimana dia berfungsi.

Memang la ranking world dan Malaysia tak selari. Ianya bergantung pada traffic dan pageviews yang kita dapat. Berapa banyak traffic dari Malaysia dan dari luar negara yang blog kita dapat.

danish said...

Informasi yang menarik dan sangat-sangat berguna. Akan cuba aplikasikannya

Mohd Zakwan said...

thanks Abg Jamal .. lepas dah tukar template baru , Zakwan akn letak Alexa widget kat blog .. skrang ni blog template Zakwan berat ..
Jom belajar cara nak buat status/tulisan biru di Facebook TANPA LIKE PAGE !

Norhisham Nordin said...

terima kasih jamal... dari 1 juta lebih skang dah jadi 600K jek... terima kasih byk2...

Luqeem™ said...

tq sharing..lame gak cari bnda ni..huhu

macam mana nak naikkan google pagerank pulak?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahniah Bro Hisham.

Luqeem : Kena dapatkan banyak backlinks ke blog kita..

donnyien said...

Terima kasih Abang Jamal kerana berkongsi tips ini.Saya ada baca beberapa artikel sebelum ini dan hampir setuju dengan semua tips diatas.

Jamaluddin Abu Bakar said...

Thanks jugak Don..:-)

SARA said...

Salam bro jamal..if set kan alexa toolbar sebagai homepage,ia x menyalahi TOS GA ke sebab pageviews dari IP kite sendiri?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...