POWER OIL AND GAS

Cara Tukar dan Letak Border pada Post

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Semalam Jamal dah share dengan korang semua tutorial macam mana nak letak dan tukar border pada sidebar. So hari nie Jamal nak share dengan korang berkenaan dengan cara-cara untuk mengubah dan meletakkan border untuk kotak post pulak ye. Nanti jadi macam gambar kat bawah nie.
Steps :
  • Pergi ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML
  • Cari code dibawah nie dan untuk memudahkan pencarian, korang boleh tekan Ctrl + F dan paste coding ini untuk search ye.

.main-inner .column-center-inner {
  • Bila dah jumpe code diatas nie, korang tambahkan code dibawah nie pulak untuk tambahkan border
border:5px solid #000000;
  • Dan coding korang akan jadi mcmkat bawah nie :-
.main-inner .column-center-inner {
padding: 0 $(main.padding);
border:5px solid #000000;
}

  • Explanation :-
    1. 5px = Code ini untuk nilai ketebalan border.
    2. solid = Ini code untuk jenis border. Korang boleh tukar kepada dashed atau dotted...
    3. #000000 = Ini untuk warna border korang. Kod warna tue boleh tukar ikut kesukaan masing-masing ye.


    Bila dah siap, korang tekan button preview dulu tengok ada error ke tak ye. Kalau nampak semua ok, baru save. Dan dah siap.

    Selamat mencuba, Gud Luck kawan-kawan
    "Sharing Is Caring"



    cara tukar border pada post| cara buat border pada post | cara buat border untuk post | cara buat border pada entry | cara buat border untuk entry | tutorial buat border pada post | tutorial buat border untuk post | tutorial buat border untuk entry | tutorial buat border pada entry

16 comments:

Norhisham Nordin said...

thanx jamal... good info...

mcm ni lah said...

yeabedabedoooo kita dah beli domain,.. kini blog kita bernama www.macamnilahkita.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Hisham..

"Sharing Is Caring"

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

yeke dah beli domian baru..Tahniah mcm ni lah..

Jap2, Jamal nak singgah sana ye..hehe

mcm ni lah said...

blog saye kaler itam,. mcm ne nak tukar kaler border?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

cube MCM NI LAH edit coding untuk colour border tue..tukarkan code kat bawah nie dengan code colour yang disukai.

#000000

Boleh rujuk link kat bawah nie untuk dapatkan code colour yang lain-lain.

http://www.computerhope.com/htmcolor.htm

abdullah gazali said...

thanx abg jamal. yang nie saya guna ... heee :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

orait..your welcome abdullah..

sofiarti oktarina said...

x jadik pon........................

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

La..apsal tak jadi..cuba try main-main code tue..hehe

ʆαʆα said...

sangat-sangat! terima kasih ~ :D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama..:-)

Nur Hawa Roslee said...

terima kasih..menjadi =)

OnLajer said...

aisey bro asyik keluar error jelah

Sue Echan said...

da buat xjadi pon..ade x tutorial tajuk post wrap skali ngan entry.. sidebar pon same..

Miss Eyka Zueyka said...

mudah la..thanks.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...