POWER OIL AND GAS

KHAS BUAT MEREKA



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.

InsyaAllah malam nie Jamal nak join segmen Abg Ben lagi la. Kali nie segmen yang bertajuk "KHAS BUAT MEREKA".

Abg Ben : Ceritakan kerjaya anda serba sedikit.

Kepada yang belum mengenali diri Jamal  lagi jom Jamal ceritakan serba sedikit mengenai kerjaya JamalJamal ialah seorang JURUTERA ELEKTRIK dan bekerja dengan sebuah syarikat Consultant Oil & Gas iaitu MMC Oil & Gas Engineering Sdn Bhd. MMC Oil & Gas adalah syarikat milik salah seorang manusia terkaya di Malaysia iaitu Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Scope kerja  Jamal lebih kepada membuat design untuk Offshore Platform@Pelantar Minyak. Dan kebanyakkan masa dihabiskan di office dengan mengadap komputer untuk membuat design sesebuah offshore platform itu. Sama ada dengan menggunakan Software mahupun manual calculation. Dan kebanyakkan projek yang  Jamal uruskan ialah projek dari Petronas Carigali Sdn Bhd. Salah sebuah anak syarikat Petronas. Hanya sesekali sahaja  Jamal akan pergi ke Offshore Platform untuk membuat Site Visit@Site Survey.


Abg Ben : Kenangan manis dan pahit yang pernah anda alami selama bergelar JURUTERA.

Kenangan Manis : Dapat peluang bekerja didalam bidang Oil & Gas nie adalah sebuah pengalaman yang amat manis, murah rezeki Alhamdulillah.

Kenangan Pahit :  Melihat ramai orang Melayu@Islam yang tergadai keluarga dek kerana terlampau mengejar harta dan wang ringgit. Semua orang pun tahu kan yang kerja di Pelantar Minyak menjanjikan pulangan yang lumayan. Tetapi menghendaki mereka meninggalkan keluarga,anak bini di daratan untuk tempoh yang agak lama. 

Sehinggakan pernah terjadi kes dimana seorang bapa pulang ke rumah dari pelantar minyak dan anaknya yang masih kecil bertanyakan kepada ibunya bahawa "Siapakah lelaki ini Ibu?". Betapa asyik mengejar wang ringgit sehinggakan anak tidak mengenal bapa mereka sendiri..Allahu.

Kepada sesiapa yang berminat nak join segmen nie, jom join kat sini ye


12 comments:

Awangku Johan said...

salam ziarah dan salam perkenalan.. trima kasih atas singgah dan komen d blog saya.. FUhhhh bestnya kerjaya.. Dah rezki masing2.. so kita just terima saja kan.. Saya doakan awak akan sntiasa berjaya.. berjaya di dunia n akhirat... matlamat kerja kita utk sapa jg kan.. untuk yg maha esa.. hargai stiap kerjaya yg ada.. Insyaallah amin... akhirnya saya follow blog awak sekali.. wassalam

~iera kan~ said...

salam berbalas kunjungan

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam...Thanks Iera..

Eiymah@Fatin Farehah said...

berbalas kunjungan disini. Saya setuju sangat2 kata2 awak tu.Skop kerja kita hampir sama cuma bezanya saya dalam bidan civil dan awak elektrik. kalau ditanya pada semua orang, memang ramai yang nak kerja dgn oil anad gas sebab gaji banyak tapi pada saya yang perempuan ni, banyak benda yang mesti difikirkan. Memang duit tu penting, tapi family jauh lebih penting. As long kita rasa kita masih ada "life", teruskan dengan apa kita buat. hope awak sentiasa berjaya dalam kerjaya awak ni. Insya-Allah

cik sakura said...

cik sakura balas kunjungan jamal tadi..

Huszaini said...

singgah dan baca cerita juru!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Eiymah@Fatin Farehah,

Betul ape yang awak cakapkan tue, macam Jamal nie keje buat design kat office je. So xde masalah sangat la kan.

"Money is not everything" and "Money can't buy happiness"

InsyaAllah, semoga korang semua berjaya jugak ye..AMIN...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks cik Sakura dan Huszaini ye..:-)

ArulchelseA said...

terbaikk en.jamal...

zainal said...

salam jamal..

dah baca entry jamal...tapi bagi zainal bukan mengejar harta..cuma berusaha sekuat mungkin demi masa depan anak dan family...begitulah tugas kita sebagai kaum bapa...sedih juga klu anak sendiri pun tak kenal kita...

jom terjah entry zainal...

KHAS BUAT MEREKA

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Hehe..Thanks Arul..:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Bro Zainal,

Memang betul tue berusaha untuk family. Tapi harap-harap jangan la sampai anak sendiri pun sampai tak kenal bapa dia kan. At least luangkan la masa bersama keluarga bila ada masa terluang tue. Ambil cuti lama sikit ke..:-)

Jamal dah singgah dan baca entry Bro Zainal, Thanks ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...