POWER OIL AND GAS

Selepas Seminggu Berdomain Sendiri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua

Alhamdulillah hari nie genaplah seminggu blog Jamal bersiaran dengan domain baru iaitu Jamaluddin.net. Pada hari pertama bertukar ke domain sendiri, ranking Alexa blog ini telah jatuh sehingga 18 Juta. Dan selepas berusaha keras, akhirnya selepas seminggu ranking Alexa Jamal sudah mencapai  1.3 Juta.

Peningkatan ranking Alexa jamaluddin.net dalam masa seminggu

Diharapkan menjelang hujung bulan nie, ranking Alexa Jamaluddin.net akan kembali normal la. InsyaAllah

28 comments:

HajarRasdi [BdkKck] said...

wahh.. domain sendiri..
all the best okey untuk kembali normal.. ^_^

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks cik Hajar,

InsyaAllah, dalam proses kejar ranking Alexa balik nie. Dah normal nanti InsyaAllah dalam lingkungan 200k ranking blog nie..:-)

Syuxer said...

dari 18 juta ke 1.3juta..rekod yang luar biasa tuh bro..heheh..xpe2 sekejap je bro boleh naik cepat..insyaAllah..:)

emm bro..saya nak tanya ni..ari tuh saya tertarik yang bro join pasal exabytes

ni respons dorang kat saya..

I would like to confirm with you again, your average traffic a day is roughly 150.
We are interested to advertise at the top part of your sidebar, 160x300 or 728x90 below your blog banner.
As we are looking for 200 blogs, our advertising budget for each blog is at RM 50/ 3 months. (each month would be RM 16.66.)
Kindly let me know if you accept our offer.

pada pandangan bro la kan..ni maksudnya saya kena bayar rm50 ke or dorang yang akan bayar kat saya??itu yang konfius ataupun bro boleh jelaskan scara terperinci..kalau bro dah jawab..bro ckp dah komen kat shoutbox n saya singgah kat sini balik..:)..tq bro..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yup, ranking cepat naik sebab traffic ke blog nie Alhamdulillah la banyak jugak.

Wah, best la syuxer dapat offer dari Exabytes. Maknanya macam nie Syuxer :-

Traffic blgo syuxer average dalam 150 sehari. So Exabytes berminat nak letak iklan di blog Syuxer. Dan Syuxer kena pilih nak letak iklan jenis apa. Sama ada nak letak Iklan Leaderboard macam blog Jamal nie or iklan jenis kat Sidebar tue.

Dan diorg akan bayar Syuxer RM50 untuk 3 bulan iaitu Syuxer letakkan iklan diorg selama 3 Bulan. Maknanya sebulan RM16.66 diorg bayar syuxer untuk iklan tue. Dan diorg akan hantar cek kat syuxer selepas 2 bulan syuxer letak iklan tue di blog syuxer.

Ok ape, rezeki la tue kan. Ucapan Tahniah dari Jamal sebab dah terpilih ye..:-)

Syuxer said...

tq jawab soalan saya bro..:)..better letak leaderboard..senang sikit nampak heheh..besok saya akan jawab "accept that offer immediately"..

alhamdulillah rezeki dari Allah s.w.t jua..:)..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama..betul tue,sebab tue la Jamal pilih nak letak iklan Exabytes tue kat Leaderboard.

Yup, cepat sikit email diorg. Malam nie pun boleh email..hehe

Alhamdulillah, murah rezeki syuxer..:-)

::Mastura Zakaria:: said...

wah syuxer...rezeki tu..
jamal: pakai domain sendiri kena byr tiap2 bulan ke cene?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Cik Mastura : Ish, xde la bayar tiap-tiap bulan, kita bayar untuk setahun terus. Kalo nak bayar 3 tahun terus pun boleh jugak.

Xde la mahal mane pun, harga domain memang berpatutan. Dalam RM29 setahun pun dh boleh dapat dah..:-)

Syuxer said...

salam bro..emm post comment dulu dah hilang huhu...

saya nak mintak tolong dari bro ni...boleh tak bro antar invoice bro yang bro antar kat exabytes??

saya nak tengok camner bro isi dalam invoice tuh..

kalau bro x keberatan,bolehla antar contoh invoice bro kat email saya..

saya nak wat rujukan camner nak isi..huhu

syuxer@gmail.com

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam syuxer,

A'ah post dulu dah hilang. Sabo je la. Jamal dah emailkan ke syuxer sample invoice Jamal ye.

Sila check email syuxer tau..:-)

Syuxer said...

heheh terima kasih bebanyak bro..:)..baru faham cmner nak isi dengan tepat heheh..tq banyak2 bro..:)

Najlaa 'Aqilah said...

macamana nak beli domain?

abutalib said...

Tahniah bro jamaluddin..minta tunjuka ajar bro jamal :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Syuxer..:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Cik Najlaa 'Aqilah..

Kalau sekadar nak beli domain saje. Macam Jamal beli dengan company NetKL, untuk domain .com,.net dan .org RM31.60 setahun. Kalau nak murah pakai domain .info, RM29 setahun pun dah dapat.

Lepas dah pegi website NetKL,cik Aqilah boleh try search dulu nama domain yang cik Aqilah nak beli tue, kat website diorg ade sediakan cara nak search tue. Bila dah search dan dah dapat nama domain yang available, baru cik Aqilah pilih nak beli pakej domain yang macam mana.

Then boleh contact pihak NetKl untuk maklumat lanjut. Dan jangan risau, semua setting diorg akan buatkan. Just bagi je akaun google kita dan password sekali la ye..hehe

Gud Luck..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Bro Abu Talib. InsyaAllah saya cuba bantu mana yang mampu ye..:-)

Miecyber said...

Perkongsian yang menarik..

Blogspot Bermasalah & Entri Hilang

Bro Framestone said...

xlama lagi dapat la rank yang terbaik ek...

dulu bro pun sama juga.. terase gak..

tapi lame2 ok je

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..Thanks Bro Miecyber dan Framestone..

chris™ said...

Wah.. mantap Bro

Post Baru Aku "Foto Seksi Anak Buah Osama Bin Laden"

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Chris..:-)

Syuxer said...

selamat petang bro..

dorang dah respons invoice saya..n ni repsons dorang..

Please be informed that you will need to put our ads for 2 months and we will issue the payment by cheque and mail to your address.
For the banner script, we will prepare the script as soon as possible.
Kindly let me know when the banner is up so that we can process the payment earlier.

apa maksud dorang??saya punye english education dah la lembab huhu..

maafla banyak tanya..huhu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sorry syuxer sebab Jamal x dpt nak reply kat email. Busy sikit edit semua post tadi. Biar mesra SEO sikit.

Maksud email diatas tue ialah:-

Pihak exabytes dalam proses untuk sediakan script banner untuk dipasang kat blog syuxer nanti. Sabar je tunggu, dalam sehari dua lagi nanti diorg akan emailkan script banner tue pulak.

Lepas dah dapat script banner tue nanti, terus pasang kat blog. Dan lepas dah pasang kat blog, syuxer kena hantar email bgtau pihak exabytes yang syuxer dah pasang iklan/banner diorg.

Dan lepas 2 bulan tarikh banner tue syuxer pasang, syuxer boleh request untuk bayaran dari exabytes. Diorang akan poskan check kepada syuxer nanti, lepas 2 bulan syuxer letak banner diorg. Maknanya diorg akan bayar lepas 2 bulan syuxer iklankan banner diorg dan untuk bulan ke 3 tue biar je banner tue terpasang sebab perjanjian kita untuk 3 bulan kan.

Harap syuxer faham dengan penjelasan nie ye..

Syuxer said...

tq bro..:)..sekarang sudah faham..tq sudi jelaskan..susah nk cari orang cam bro..:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

xde hal punye syuxer...

"Sharing Is Caring"

ajumohit said...

Nice sharing!!!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks kak aju..:-)

Boni JLL3 said...

2 la pasalnya.. rupanya effect jugak ye kat alexa ranking.. ingatkan tak ada apa2 effect.. hadoi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...