POWER OIL AND GAS

Tutorial Cara Tukar Icon Favicon Blog



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

 Sempena Jamal dah pakai Domain Sendiri nie, takkan nak pakai icon favicon Blogspot lagi kan. So jom Jamal ajar korang semua macam mana nak tukar icon favicon blog korang kepada icon yang korang suke.  

Kepada sesiapa yang tak tahu ape benda icon favicon tue, korang boleh lihat contoh icon favicon Jamaluddin.net kat gambar diatas tue ye. Kalau untuk blogspot punye, icon dia berbentuk huruf ‘B’ dan bewarna oren. 

 Steps:

 1) Korang sediakan url gambar yang ingin dijadikan icon favicon untuk blog korang tue.  

2) Copy URL gambar yang nak dijadikan icon tue dan paste pada code dibawah ini. Tukarkan  “URL Gambar Disini” dengan URL gambar korang tadi ye 

<link href='URL Gambar Disini' rel='shortcut icon' type='image/gif'/> 

Contoh kod yang telah diedit, nie code icon Jamal tau. Korang pakai icon lain eh..hehe 

<link href= http://www.2t.com.my/images/logo_mmc.gif' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>  

3) Korang pergi ke Dashboard => Layout => Edit HTML.  

4) Tekan Ctrl + F dan taip atau paste kod <b:skin><![CDATA[/* pada ruang Find. Dan tekan ENTER.  

5) Korang copy kod yang telah siap di edit tadi ( rujuk step no 2) dan paste kod tersebut betul-betul di atas atau sebelum kod <b:skin><![CDATA[/* 

6) Tekan save dan dah siap. 

 Mudah je kan, Selamat mencuba.

“Sharing Is Caring”

14 comments:

MaiRa QuEeN said...

wah...bnyak tuto cnie..leh terjah selalu..

tq ye dtg blog maira..blas kunjungan...salam knalan jgak..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks cik Maira,

Takde la banyak mane pun, tapi memang dalam proses nak kongsikan banyak lagi tutorial nie. InsyaAllah kalau ada kelapangan nanti.

CikRangers (CR) said...

jamal..tak paham part nak tukar kod URL tu la..tu nak tukar kat mana ye?dlm blog setting ke?

CikRangers (CR) said...

yihaaaa...jamal dah jadi icon nye..hihihhihi...cer jamal nengok..comel dop?hihihihi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..Jamal dah datang singgah tadi..hehe

CikRangers (CR) said...

hihhihi..jamal pandai wat header tak?leh la wat tutor utk upd header plak pasni.hehehehe...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal tak pandai sangat la guna photoshop untuk buat header tue CR. Kalau nak buat header simple-simple tue pandai la.

Sorry ye..hehe

pCL [p@kcikLie] said...

salam edul fitri..jenjanlan sini amik ilmu tutorial. Terima Kasih banyak.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Silakan...

ariana said...

T.kasih banyak.:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

sama-sama..

Zharif Azis said...

tenQ so much =) berjaya jugak selepas 1 jam bertarung nyawa >__<

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tahniah..

OhYukie said...

wahaaaa ! jadi2 !! tenkiuuu !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...