POWER OIL AND GAS

Cara Buat Duit Dengan Blog | Buat Duit Dengan Blog

Buat Duit Dengan Blog

Buat Duit Dengan Blog adalah entry khas untuk SEO Contest anjuran 2dayblogger.com


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

InsyaAllah hari nie Jamal nak cuba join Contest SEO yang dibuat oleh salah seorang blogger terkenal Malaysia iaitu 2dayblogger.com. Nama contest SEO ini ialah "Aku Seorang Blogger vs Buat Duit Dengan Blog vs Tip Blogging Terbaik". Jamal saje je cuba nasib untuk join segmen nie, mana la tahu ade rezeki menang nanti. Boleh jugak blanje member-member makan kan..hehe...Tapi jangan mimpi la, mesti ramai otai-otai blogger yang akan join contest nie disebabkan hadiah yang ditawarkan agaklah lumayan.

Keywords atau kata kunci yang dipertandingkan untuk SEO contest ini ialah :-
  • Buat Duit Dengan Blog
  • Tip Blogging Terbaik
  • Aku Seorang Blogger
Daripada ketiga-tiga keywords yang dipertandingkan, Jamal telah memilih keywords "Buat Duit Dengan Blog". Ini kerana Jamal sudah pernah membuat entry mengenangi kata kunci Buat Duit Dengan Blog nie dan berjaya mendapat kedudukan yang baik dalam SERP. Dan inilah entry jamal untuk keywords tersebut iaitu entry yang bertajuk "Cara Buat Duit Dengan Blog". 

Untuk entry yang terdahulu mengenai keywords Buat Duit Dengan Blog nie, korang semua boleh baca entry Jamal yang lepas nie iaitu "7 Cara Buat Duit Dengan Blog". 

Diantara 7 Cara Buat Duit Dengan Blog yang telah Jamal kongsikan ialah berkenaan dengan :-
  1. Menyertai Agen/Syarikat Pengiklanan
  2. Menjual Ruang Iklan 
  3. Program Affiliate
  4. Menjual Servis
  5. Menjual Produk (Kedai Online)
  6. Membuat Review / Ulasan
  7. Teknik Blog Flipping
7 Cara Buat Duit Dengan Blog diatas ini sudah jamal hurai dan terangkan didalam entry tersebut. Jadi Jamal tak perlulah untuk mengulang lagi penerangan tentang Cara Buat Duit Dengan Blog tue didalam entry nie.

Diantara ketujuh-tujuh cara buat duit dengan blog tersebut, Jamal sudah berjaya menjana duit melalui cara pertama dan kedua sahaja. Untuk cara pertama tue, Jamal sudah mendaftar dengan Nuffnang, Advertlets dan Google Adsense. Jamal sudah berjaya membuat duit dengan Nuffnang sebanyak hampir RM200. Manakala untuk Advertlets dan Google Adsense, Jamal baru dapat beberapa puluh ringgit kerana Jamal baru je daftar dengan syarikat ini. 

Screenshot dibawah nie ialah hasil pendapatan dari Nuffnang dan Jamal tidak blur-kan nilainya supaya korang semua lihat bukti sebenar yang buat blog nie boleh buat duit sebenarnya.



Selain daripada membuat duit dengan Nuffnang, korang juga boleh mendaftar dan mula membuat duit dengan syarikat-syarikat pengiklanan dibawah ini :-
  • ChurpChurp (adik beradik Nuffnang)
  • Google Adsense
  • Advertlets
  • Innity
  • 701Panduan
  • Adsniaga
  • Magga Ads
  • Heartbeat
Manakala untuk cara kedua buat duit dengan blog nie iaitu dengan menjual ruang iklan. Jamal sudah menyewakan sedikit ruangan di blog nie untuk syarikat Exabytes. Dan Alhamdulillah baru je beberapa hari lepas Jamal dapat cek bayaran dari Exabytes nie. Walaupun ianya tidaklah sebanyak mana, tapi cukup la ianya sebagai bukti yang blog nie telah berjaya menjana duit untuk Jamal.
Cek Bayaran dari Exabytes


Dan ini semua menunjukkan yang pelbagai cara boleh kita lakukan untuk membuat duit dengan blog masing-masing. Bukan setakat 7 Cara Buat Duit Dengan Blog nie je, masih banyak lagi cara-cara yang Jamal masih belum belajar lagi. Dan sememangnya Jamal sudah membuktikan yang Jamal  sudah berjaya membuat duit dengan blog ini, walaupun ianya tidaklah sehingga beribu-ribu dan hanyalah ratusan ringgit sahaja. Tetapi Jamal akan sentiasa belajar untuk memantapkan lagi ilmu Jamal dan dapat memaksimumkan peluang untuk membuat duit dengan blog nie. 

Pendapatan yang korang semua dapat dari blog ini sebenarnye dipengaruhi oleh usaha dan sokongan dari semua pihak. Dan ianya bukanlah usaha sebulan dua sahaja tetapi akan memakan masa sehingga bertahun sebelum korang semua dapat memaksimumkan pendapatan dari membuat duit dengan blog ini.

Jadi, korang semua dah tahu kan bagaimana cara untuk membuat duit dengan blog masing-masing. Jamal ucapkan selamat berjaya untuk semua dan kalau dah berjaya jana ribu-ribu dengan blog nanti, jangan la lupa kat Jamal ye...hehe

“Contest SEO ini telah dianjurkan oleh Blog 2DayBlogger.Com dengan kerjasama blog upprofits,  lepak dan broframestone. Manakala hadiah telah disponsor oleh 2DayBlogger,upprofits,broframestone , MJ,MySuperKids , Muje,Puan Bee dan Ellen“.




incoming search terms : 
buat duit dengan blog, 5 cara buat duit dengan blog, 7 cara buat duit dengan blog, bagaimana buat duit dengan blog, buat duit dengan nuffnang, cara buat duit dengan blog, buat duit dengan advertlets

32 comments:

farahin nasir said...

gud luck!! cahyok2!!
:)

JOM LAYAN WORDLESS WEDNESDAY!

shindosai said...

waa... semoga berjaya ..:D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..thanks semua atas sokongan..Jamal tak harap menang pun sebab mesti ramai otai-otai blogger yang join punye. Tapi kalau ada rezeki Alhamdulillah la kan..:-)

slumberdek said...

SEMOGA BERJAYA....banyak juga dapat earning dari nuffnang. dah cast out ker?? belanja belanja belanja hehhehe

UpProfits said...

Rasanya ni peserta pertama keyword 'Buat Duit dgn Blog'..Good Luck bro!

shahrul said...

macam mana nak jual ruangan iklan kat exabytes?nak tau gak,en.jamal.. ;)

lepak.com.my said...

good luck jamal....teringin nak join gak tapi tak cukup teror bab2 seo ni...huhuh

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yeke UpProfits..Thanks ye..

untuk Shahrul..cuba baca kat entry nie..

http://www.jamaluddin.net/2011/05/exabytes-mencari-100-blogger-untuk.html

reezluv said...

bagus sekali..nampaknya agak susah nak menang..hehehe..thanks for the tips :P

Norhisham Nordin said...

alhamdulillah jamal... mmg boleh buat duit... skang ni dah nmpak hasil sket laa... itu pun belajar dari ebook jamal ttg SEO ari tu... masih belajar lagi...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

reezluv..memang agak susah pun, tak lama lagi mesti ramai yang join dan persaingan akan lebih sengit..Good Luck ye..

Alhamdulillah, bagus la tue Bro Hisham...

Mr.Kerro said...

alhamdulillah cara ptama stakat ni yg pling mndtgkan duit hehe

Syuxer said...

semoga berjaya bro..:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Mr.Kerro..betul tue,cara pertama tue yang paling mudah. Cara yang lain tue mungkin leceh sikit tetapi hasilnya berkali-kali ganda dari cara pertama tue..hehe

Thanks syuxer...jom la join..

BeaN MorENo said...

baru nak buat...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Buat jangan tak buat..hehe

puanbee said...

salam jamaludin .. good luck buat kamu juga... hehe .. takut kalah dengan reezluv.. blognya PR2 tu..

Aku Seorang Blogger said...

gud luck bro~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam PB..semua memang hebat-hebat belaka kan..:-)

Thanks ASB...Gud Luck for u too..

Sharinginfoz said...

all the best

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Sharinginfoz..:-)

titan said...

ada banyak cara nak buat duit dengan blog. cuma kita nak cuba atau tak aje..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Betul tue Titan..dan juga nak belajar

esempoi said...

saya suka innity

:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal dah pernah apply Innity..tapi kena reject..

Baru semalan cuba apply sekali lagi, hope ade la rezeki..InsyaAllah

HAFIZAL said...

en jamal pun join...?? tak ada harapan lah orang macam saya nie...hehehehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ala..Jamal mane de hebat pun..ramai lagi blogger otai-otai yang join..semua PR dah tinggi

Eyriqazz said...

yup..di mana ada kemahuan,di situ ada jalannya..InsyaAllah,sambil menyelam,tak salah tingkatkan daya pernafasan kan?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Betul tue...

Thanks Bro Eyriqazz sudi singgah sini..:-)

::Mastura Zakaria:: said...

uiyo...gud luck jamal..lama tak singgah sini..hihihihi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Cik Mastura

Ů BerokBandŮ  said...

TANIAH!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...