POWER OIL AND GAS

Tutorial Cara Membuat Sticky Post


Pagi hari nie Jamal nak kongsikan pula satu lagi tutorial untuk korang semua iaitu Tutorial Cara Nak Buat Sticky Post. Mungkin ramai yang dah tahu tutorial nie, tapi Jamal saja nak kongsikan untuk sesiapa yang masih belum tahu cara nak buat Sticky Post atau entry melekat nie di blog masing-masing. 

Tapi tutorial Sticky Post nie hanya untuk pengguna Blogspot sahaja tau. Jom lihat cara-caranya, mudah je :-

  • Tulis entry/post anda seperti biasa dan publish kan.
  • Kemudian pergi ke Design >>Posting >> Edit Posts >> Pilih post mane yang nak dijadikan sticky post dan click Edit.
  • Dibahagian Edit Posts tue >> click Post Option >> Pilih Setting Set date and Time >> Tukarkan tarikh dan masa sampai bila anda mahu post ini dijadikan sebagai Sticky Post.
  • Kemudian click Publish Post semula

Dah siap, mudah je nak buat Sticky Post nie kalau korang dah tahu. Lepas nie boleh la cuba tutorial nie ye kawan-kawan. 

Selamat mencuba.
 "Sharing Is Caring"



cara buat sticky post | cara nak buat sticky post | cara buat sticky post blogspot | sticky post | sticky post blogspot | tutorial sticky post | tutorial buat sticky post | cara membuat sticky post

17 comments:

yana said...

ok nnt yana cuba...heheheh..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..sorry la Jamal x sempat nak siapkan tutorial nie siap dengan gambar die sekali ye..harap-harap korang faham la tutorial nie..

Kalau tak faham, InsyaAllah boleh komen dan tanye Jamal kat sini ye..:-)

cikdiela said...

ok..thx utk info nie nti nk try

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Diela..Good Luck ye...

Taste Of Tapah said...

saya bukan tak paham macam mana nak buat, tetapi kurang tahu apa maksud/definasi sticky post ini... boleh terangkan tak? kenapa nak kena ada entry melekat?

tqvm

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

ha..jom Jamal jawab ye...sticky post ini kegunaannya ialah supaya sesuatu post itu akan sentiasa berada dibahagian paling atas diantara post-post kita yang lain.

Contohnya kita nak buat satu contest/segmen. Dan kita nak semua orang tahu dan lihat post mengenai contest ini. Jadi bila kita post entry terbaru, entry mengenai contest kita tadi akan jatuh ke bawah kan.

So dengan buat sticky post ini, entry yang kita mahukan berada dibahagian atas akan sentiasa disitu walaupun kita buatkan entry baru.

Ia sangat berguna sebenarnya..:-)

psst: faham tak, kalau tak faham sorry ye, Jamal tak pandai sangat nak explain sebenarnya..hehe

Taste Of Tapah said...

ooooo... baru paham... maklumlah org baru, tu selalu tengok blogger buat sticky post... ingatkan diorg post 2 post sekali gus..... hehe tqvm

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

your welcome..dan kalau pandai, entry lama-lama kita yang dulunya tidak mendapat sambutan dan tak dapat komen, boleh je jadikan entry yang lama-lama tue sebagai sticky post..

biar entry tue bersinar kembali..hehe

CikRangers (CR) said...

tq jamal..da lama CR tercari2 caner nak wat sticky post ni.atlast jumpa gak kat sini... :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome CR. Lepas nie boleh la cuba buat ye..

Norhisham Nordin said...

thanx for the info bro...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

orait..your welcome hisham..

Misz Azney said...

knp bile sy buat. . xjdik sticky post? dye msuk draft

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tak jadik ke..tak tahu la Jamal kenapa tak jadik..biasa Jamal buat ok je guna cara nie..

cacah said...

thanks Jamal! :)

ShahzCudin said...

terima kasih

Anonymous said...

thankz for da info:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...