POWER OIL AND GAS

Cara Letak Keywords dan Blog Description di Blog

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

InsyaAllah hari nie Jamal akan kongsikan satu lagi tutorial yang berkenaan dengan ilmu Search Engine Optimization (SEO). Ianya tutorial Bagaimana Cara Nak Letak Keywords dan Blog Description di Blog.
Berkenaan dengan kepentingannya Jamal tak sempat nak kongsikan sebab tengah busy kat office sekarang nie. Sorry ye kawan-kawan.

Dibawah nie ialah Tutorial Bagaimana Cara Meletakkan Blog Description dan Keywords di Blog korang semua :-

  • Pergi ke DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML
  • Cari code dibawah nie dan untuk memudahkan pencarian, korang boleh tekan Ctrl + F dan paste coding ini untuk search ye.
<b:include data='blog' name='all-head-content'/>
  •  Bila dah jumpe code diatas, pastekan code dibawah nie sebelum/diatas nya.
<meta content='PENGENALAN BLOG KORANG' name='description'/>

<meta content='KEYWORDS BLOG KORANG' name='keywords'/>
  • Korang tukarkan perkataan PENGENALAN BLOG KORANG  dan KEYWORDS BLOG KORANG dengan perkataan yang sesuai ye.
  • Bila dah siap, korang tekan button preview dulu tengok ada error ke tak ye. Kalau nampak semua ok, baru save. Dan dah siap.
Selamat mencuba, Gud Luck kawan-kawan
"Sharing Is Caring"




cara letak keywords di blog, bagaimana letak keywords di blog, tutorial letak keywords di blog, cara ubah meta tag, cara edit meta tag di blog, fungsi meta tag, cara pasang meta tag

43 comments:

SoLy SoLicious said...

nice info ^___________^

cik aisha said...

perkongsiaan yg baik...xpnh peduli pasal SEO sbb xreti pun...hihi

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks SoLy...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Takpe, nie sekadar perkongsian je Cik Aisha. Nak guna boleh je walaupun tak tahu..hehe

NUR said...

bagus tips ni bg yg taktau macam NUR

Syuxer said...

tq bro..sudah disave untuk rujukan..:)

kotak bulat said...

hehehehe.. mekasih sharing..

lepak said...

thanks for the info......lepak dah email detail pada jamal yekkk...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sorry semua..ade kesilapan didalam tutorial yang mula-mula tadi.

Tapi Jamal dah perbetulkan semula. Tutorial sekarang nie dah ok.

HARAP MAKLUM YE....

Syuxer said...

nseb bek bro alert..heheh..xpe bro dah disave kali kedua..:)..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Hehe..naseb baik perasan Syuxer..kalau tak abis la error blog korang,..hehe

CikRangers (CR) said...

jap lagi free skit nak try tutor ni plak..hehehehe

Shehan Ismail said...

leh bg cth x cmne? x bp pndai sgt.. cth nk ltk pengenalan blog tu cmne?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Try Jangan tak try CR. Kalau macam tak menarik dan tak jadi, boleh delete balik code nie nanti..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Nak contoh ke Shehan..orait..

contoh Blog Description :

-Blog/Laman ini menceritakan......(kalau personal)

-Blog/Laman ini menawarkan....(kalau nak jual produk)

Contoh keywords :

-Aku seorang blogger,dunia blogger,kisah blogger,blogger terlampau,blogger terhebat....(ikut kesesuaian/niche blog kita)

dan contoh yang lain-lain mengikut kreativiti masing-masing ye..

Norhisham Nordin said...

ini yg penting kena buat nih... utk SEO... thanx bro sbb sudi berkongsi...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Orait..takde hal punye..member punye pasal..hehe

wan_cikgumuzik said...

SAYA BUDAK BARU BELAJAR... THANKS DI ATAS INFO YANG DIBERIKAN.. NICE..!!

ajumohit said...

Tq for the tips...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome..:-)

Bro ahmad said...

salam, tak paham bro..pengenalan blog dengan keywords tu nak letak apa? harap dapat membantu..thank

+_Miss.Jannah_+ said...

blogger problem.. nak edit apee pon tak dapat.. :(

takpe la.. nanti try :D

azrijohan said...

TQ mentor

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Bro Ahmad : Sila bace semua komen Jamal untuk entry nie, pasti jumpa jawapannya.

Jamal dah bagi contoh tadi..:-)

arfah said...

memang info berguna :) akan di ikut dengan segera...terima kasih atas tunjuk ajar ini.. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sama-sama Arfah...

ahm ahmad said...

tak berjaya laa en mentor..still tak kuar masa taip search google tu..bantulah sayerrrr :(

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Kadang-kadang memang ambil masa sikit untuk dipaparkan dalam result enjin carian tue.

Tunggu la sehari dua dulu ye..:-)

ahm ahmad said...

owhhh...camtuh ka? ingatkan terus dapat result..hehehe tak saboo...thanks taiko! Salute!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Memang ambil masa sikit..Sabo ye..

Kalau tak pun, cube search guna cara nie.. site:nama blog.blogpsot.com

azu said...

opps..tak boleh gak la Jamal..ape2 pon mesti boleh..cuba2 lagi ni..dh email kt jamal..tq2

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal dah reply..check email tau..

azu said...

at last, berjaya gak..tq jamal..harap google suke blog Azu jadi page depan sekali..hee..angan2 tu best kan:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

hehe..Tahniah dah jadi..:-)

Cikgu Azim said...

siapakah agaknya orgnya jamaluddin ini ya..sy rse orgnye ada iras2 mcm zed zaidi...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamaluddin Abu Bakar adalah seorang Makhluk ALLAH..

:-)

illyz said...

thx sebab share ^^

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome illyz...

intan said...

terima kasih kongsi info..semoga blog jamaluddin.net terus maju jaya...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks..Good Luck untuk cik intan jugak

ieza shaz said...

TQ for sharing this Jamal..

PuanGojes said...

terima kasih for sharing this jamal :) saya da pakai, and it working. and nak tanya, ada tak tutorial letak xml sitemap? :)
email to me, maybe? yatieowners@gmail.com

Kasih Ibu said...

thanks for this info..saya dah cuba buat..berjaya akhirnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...