POWER OIL AND GAS

Fungsi dan Kepentingan Label Blog



Lama sudah rasanya Jamal tak kongsikan dengan korang semua berkenaan dengan tips dan tutorial yang berkaitan dengan dunia blog nie. Terutamanya tips dan tutorial yang berkaitan dengan teknik SEO. InsyaAllah hari ini Jamal akan kongsikan sesuatu yang amat bermanfaat iaitu yang berkaitan dengan label pada entry/post di blog kita. Topik yang akan dihuraian adalah seperti dibawah ini :-

  1. Fungsi Label Blog
  2. Kegunaan Label Blog
  3. Kepentingan Label Blog
  4. Cara Letakkan Label Pada Entry/Post
  5. Label dan kaitannya dengan SEO

Untuk pengetahuan korang semua, tips dan tutorial ini khas Jamal buatkan untuk salah seorang protege Jamaluddin.net iaitu Slumberdek atau nama manjanya Mat. Mat telah menghantar email kepada Jamal untuk bertanyakan berkenaan dengan kegunaan dan kepentingan Label yang Jamal gunakan untuk setiap entry dan post. Mat turut bertanyakan sama ada Label ini turut mempengaruhi keputusan didalam enjin carian ataupun SEO. Berikut Jamal sertakan email dan soalan dari Mat tersebut :-

Salam jamal

Sebenarnya mat masih dalam proses untuk apply teknik seo tapi masih keliru, dan timbul persoalan mengenainya,jadi mat nak tanya ada kaitan tak labels dengan TEKNIK SEO....adakah lebels ni akan appear bila seseorang search perkataan yg sama dengan labels yg ada pada web/blog kita.

contoh:

Adakah search enjin akan cari keyword tersebut dan appear untuk keyword yang dicari

Sekian 
mat

21 comments:

AMMAR YASIR said...

Betul betul betull..label sangat penting untuk teknik SEO

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Twu xpe...

:-)

azrijohan said...

thanks info Jamal..
rasa nye ni sifu dah publish semlam...then draft balik kan?
patut la x jumpe..hehehe

label dengan tags ni same eh?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Semalam blogger problem.

Lepas publish semua description hilang, tinggal gambar je dalam entry tue.

Hari nie kena taip balik dan publish baru. Sabo je la..

naim said...

^^

Betu kata bro Jamal..

slumberdek said...

alhamdulillah terjawab sudah soalan slumberdek.... TQ jamal kongsikan info tersebut. semoga semua dapat manfaatkan penggunaan label.

Miecyber said...

Thanks for the info Mentor...:D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome..:-)

K O R I E said...

waaa..
begitu rupanya..k terima kasih

Goblogz said...

info yg berguna

bombay said...

terbaik bro..:)

bro, nk ajak join segmen kecil kecilan nie..saje suka2 nk taw sukan yg bro suka..

http://bombay-913.blogspot.com/2011/07/segmen-bombay-nak-taw-sukan-kegemaran.html

tq bro...:)

Famili Ceria said...

knapa saya punya label dekat post tak keluar padahal dah set...

Famili Ceria said...

ni link blog...

http://depalma-sp.blogspot.com/

GoJeS said...

selama ni main suka suki jek nk letak label tu...pasni kene la betul amik berat tng ni..

tq Mat...tq cik Jamal:)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Famili Ceria :

Mungkin setting untuk labels itu DISABLE..

Cuba check di bahagian DESIGN >> BLOG POST..

Tengok sama ada setting untuk label tue DIAKTIFKAN ataupun tidak diaktifkan

azu said...

ohh..gud tips la jamal, patutla ssh nk tembus search google, rupanya label Azu xbetul la.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Takpe, lepas nie boleh try letak labels untuk setiap entry pulak ye Azu..

Goog Luck..

Norhisham Nordin said...

mmg berguna sgt label ni kan...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Betul tue Bro Hisham

misscha said...

tq bro jamal!! :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Your Welcome Misscha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...