POWER OIL AND GAS

Permohonan Graduate Member IEM Berjaya - Boleh Pakai Title Engr.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua.

Alhamdulillah pagi tadi Jamal dapat email dari Institution of Engineers Malaysia atau lebih dikenali sebagai IEM memberitahu yang permohonan menjadi Graduate Member IEM telah diterima dan diorang suruh ambil Membership Card di office IEM (di Petaling Jaya).

Dan tengah hari tadi Jamal terus pergi office IEM untuk ambil Sijil dan Membership Card tersebut. Kat bawah nie ialah contoh IEM Membership Card bagi Graduate Member.

IEM Membership Card

Dan seperti yang sudah termaktub didalam Perlembagaan dan Peraturan IEM, Artikel II, Membership. Ia menyatakan bahawa semua ahli IEM yang bertaraf Fellow, Member dan Graduate boleh memakai titile Engr. dihadapan nama mereka. Perlembagaan IEM adalah seperti gambar dibawah ini.


IEM Constitution - Perlembagaan IEM

Kepada sesiapa yang belum lagi mendaftar sebagai Ahli Graduate Member BEM dan IEM, diharapkan korang semua segera berbuat demikian setelah mendapat Transkrip dan Sijil Degree. Mana la tahu dikemudian hari ade keinginan nak dapatkan title P.Eng atau Ir. pulak kan. Dah senang dah nak apply.

Bila dah jadi Graduate Member IEM nie, korang boleh pakai nama macam nie Engr. Jamaluddin Abu Bakar Grad.IEM. Dan nanti bila dah cukup pengalaman kerja, korang boleh apply untuk jadi P.Eng atau Ir. pulak. InsyaAllah.

Good Luck Semua.




graduate member IEM, graduate member BEM, cara daftar BEM, cara daftar IEM, cara jadi ahli IEM, cara jadi ahli BEM, cara dapatkan title Engr, title engr, bagaimana dapatkan title engr, bagaimana dapatkan title Ir, cara dapatkan title ir.

27 comments:

AMMAR YASIR said...

Pergh!!! Hebatnya Jamal... Lepas ni ada pangkat Ir. Jamaluddin lah kan?hehehe...Tahniah

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Haha..mane ade hebat pun Ammar, biase je la.

InsyaAllah coming soon dalam 4@5 tahun lagi kot untuk dapatkan title Ir. tue pulak..

Hazmin Hamudin said...

tahniah jamal...semoga berjaya dengan apa yg diceburi..

CikRangers (CR) said...

wah..tahniah Jamal.. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah..Thanks semua..:-)

aizura said...

alhamdulillah... tahniah... syabas en jamal... x sangka hebat orangnyer en jamal kiter nie.. patot la belog dier pon hebat... hehehehe...

slumberdek said...

wah hebat2......

Atiqah Sa'ahiry said...

IR = register engineer kan?

P.ENG? x thu

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ish..mane ade hebat pun..hehe

P.Eng tue ialah singkatan untuk Professional Engineer. Manakala Ir. itu ialah gelaran untuk seseorang yang sudah menjadi Professional Engineer.

Ir. nie gelaran untuk professional engineer, kalau untuk arkitek ade Ar.

Untuk surveyor ade Sr. dan doktor ade Dr.

pamie said...

P.Eng = Professional Engineer

IR = Ingeniur

tahniah Jamal! saya tengah tunggu result BEM lagi ni..lambat gile dorang proses..huhu..tunggu BEM pastu baru dapat renew IEM ke graduate..


Aku Anak Labuan

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Pamie,

BEM memang lambat sebab nak tunggu board meeting baru boleh approve application kita. Nak apply ataupun transfer gred IEM pun lembap jugak nanti.

Kalau nak cepat, Pamie try call office BEM tanye dah approve belum application tue

Atiqah Sa'ahiry said...

oo..insyaallah engineer satu hari nanti..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah..amin

Miecyber said...

Tahniah....

Blog Baru >> http://savebudget.net

chris said...

Wah.. caya lu lah bro jamal.Tahniah!!!

Ila said...

tahniah

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks semua..:-)

tampa web design said...

this looks very nice...

tampa web design said...

to become a graduate member is very nice way to get the oppoutunities....

tampa web design said...

this is a great way to achieve the goal .

tampa web design said...

hahaha...this is a nice post ,,,,

tampa web design said...

i just want to do it at any cost..

GoJeS said...

waaaaaa.......tnhiah cik Jamal..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks GoJeS..

Anonymous said...

syarat untuk daftar nie apa..saya ada diploma lanjutan dari JMTi..jpa iktiraf sma dengan degree..boleh ke bro..skrang kerja instrument eng kat company buat boiler..

Anonymous said...

Salam, tumpang lalu sambil bertanya..... kalo kita dh register BEM kiranya kt dah boleh guna title Engr. lah kan???? ke kena register IEM dulu?????

Anonymous said...

boleh tak orang yg dapat degree dalam computer engineering mendapatkan Ir. ataupun menjadi professional engineer.?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...