POWER OIL AND GAS

Petronas Online Ability Test

Petronas

Assalamualaikum semua. Minta maaf sebab lama dah tak update blog nie. Ianya disebabkan Jamal balik kampung hujung minggu lepas. Puas jugak la makan buah durian. Lepas tue sibuk pulak untuk ambil Petronas Online Ability Test. Test nie perlu diambil sebelum menghadiri Petronas interview session.

Sebenarnya Jamal saje-saje apply position di Petronas melalui website Discover Petronas diorang. Mane la tahu kalau ade rezeki ke kan. Lepas 2,3 hari apply, HR Petronas telefon dan email Jamal suruh ambil Petronas Online Ability Test nie. Baru semalam Jamal ambil Test nie.

Petronas Online Ability Test nie merangkumi dua bahagian. Satu bahagian ialah English Test (comprehension) dan satu bahagian lagi ialah Numerical Test (Math). Bahagian yang agak mencabar ialah Numerical Test nie, itupun disebabkan masa yang diberikan amatlah singkat. Kalau lama mesti boleh jawab semua punye. Mana yang tak sempat jawab tue Jamal belasah je la, asalkan jangan ditinggalkan kosong.

InsyaAllah kalau ade rezeki nanti baru Petronas panggil untuk stage ke-2 iaitu Structural Interview (SI). Jamal apply position di Petronas Carigali Sdn Bhd (PCSB). Doakan Jamal ye kawan-kawan..:-)





Petronas interview, petronas online ability test, online ability test, personality test, online personality test, ability test petronas, structural interview petronas, phone interview petronas

27 comments:

CikRangers (CR) said...

gudluck jamal!! insyaallah kalo ada rezki x kemana kan.. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah..AMIN..

Thanks CR

Norhisham Nordin said...

bestnya kalo dapat keja dengan petronas... Inshaallah, mudah2an ada rezeki Jamal... kwn2 cakap kalo dah lepas stage test ni, masa interview sebenarnya senang jek...

cik Ida said...

Gud Luck incik Jamal.. :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks semua..:-)

azrijohan said...

gudluck jamal
kalau dapat ni..mesti kaya raya lah.hehehe...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Hehe..Mane de kaya pun Azri..InsyaAllah kalau ade rezeki ade la tue

slumberdek said...

insyaAllah dengan pengalaman dan kepakaran yang ada semoga rezeki berpihak kepada jamal.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Slumberdek..AMIN

mohd razif said...

assalamualaikum jamal,
saya dapat juga Petronas online ability test dari PCSB n dapat pasword n username.tp sy lom login lagi. b4 tu nak taw dulu ler bentuk2 soalannye..test nie diberi mase ke?bape minit yew?boleh bagi detail info pasal test nie x..(i.e : masa, bape soalan, syarat2 menjawab)..thanks

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam Razif,

Ade 2 bahagian..Bahagian 1 tue lebih macam english test, Bahagian 2 pulak Numerical Test. Dalam email dari Petronas tue kan die ade bagi attachment, baca la dulu sebelum ambil Real Test.

Markah lulus die 10% je, so jangan risau la..hehe..Tapi hanya separuh je daripada candidates yang ambil test nie berjaya lepas. Info dari HR Petronas la.

Soalan die semua boleh jawab sebenarnya, cuma masa je tak cukup. Soalan yang biasanya perlukan 5 minit untuk Jawab, die akan bagi 1 minit je untuk jawab. Bergantung kepada kepantasan dan critical thinking la nie..

mohd razif said...

heheh..baru jew bace attchment yang die bagi. esok pulak kene submit. so how your keje??

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Keje sekarang OK je..Tengah tunggu offer letter dari Petronas la nie..hehe..:-)

mohd razif said...

wah xsangka da dapat petronas..tahniah2 jamal

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Belum betul-betul confirm lagi la, baru janji mulut via phone je minggu lepas dengan HR PCSB. Diorang tengah tunggu approval dari orang atas,position dah ade dah.

InsyaAllah sedang menanti dengan sabar nie.

mohd razif said...

wah da nampak dah lampu ijau..ape lagi open table ler kat ikan bakar blakang celcom center.hehehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Kahkah..Bulan pose nie nak open table ape..ikan bakar pun x bukak agaknye..hehe

azuin said...

salam,nk tanya..
lepas pass test ni,ade phone interview dulu or trus dipanggil interview?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Phone interview tue dipanggil chit chat session rasenya. Dan kalau tak silap, chit chat session nie sebelum Ability Test.

Maknanya kalau dah lepas ability test, xde phone interview dah. Next stage die Structural Interview (SI) pulak...

RayaMode said...

Hi Salam,
tengah net hoping pasal petronas. Tiba2 sampai blog ni ;) thx for sharing info.

Any idea on SI? dah lepas ke stage ni? SI session ni more on technical side ke cemana?

TQ.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Alhamdulillah SI pun dah lepas, nanti kalau ada masa Jamal share ye..

:-)

Anonymous said...

hi

azuin said...

lpas structural interview ade technical interview plak ke?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Tengok level kot, kalau fresh memang takde technical interview. Tapi untuk yg experience punye ade la.

Anonymous said...

Salam Jamal..

Comprehension question tu writing pasal general things ke atau pasal job xpecification kite?
Limited masa x?

Thannks for sharing :)

Anonymous said...

salam Jamal..

Comprehension tu writing pasal general knowledge ke atau pasal knowledge kita dalam job scope?
Ade masa yg d berikan tal?

thanks for sharing :)

safri said...

salam jamal,

nak bertanya, lepas phone interview/chit chat session, dia akan bagi online abilty test ke. lepas tu Structural interview tu kan. last sekali apa?.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...