POWER OIL AND GAS

Selamat Kembali Dari Offshore Platform

Posing dulu semasa menanti Helicopter sampai


Alhamdulillah Jamal telah selamat kembali ke darat setelah menikmati percutian selama 3 hari 2 malam di Offshore (Oil Rig). Merasa la jugak berpuasa dan berbuka diatas offshore platform tue. Makanan memang mewah, macam-macam ada. Kalau lama duduk atas pelantar tue, boleh gemuk la badan nie jawabnye.

Percutian kali nie Jamal pergi platform Angsi A (AnPG-A), ianya terletak kira-kira 170 km dari Kerteh. Dan mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai kesana dengan menaiki helicopter (Chopper). Hotel kitorang untuk percutian ini ialah diatas kapal @ Barge. Ianya disebabkan Living Quater (Tempat Penginapan) diatas platform dah penuh. So kitorang kena la tido atas kapal yang berayun dipukul ombak. Nasib baik la tak mabuk laut.




22 comments:

AMMAR YASIR said...

Selamat balik,,,hehehe

Freaky said...

so macam mana pengalaman berpuasa di oil rig ? bole la share nanti :)

azrijohan said...

wahhh,best nyaa

ku-cit said...

bole nyenyak ke tido atas kapal tu??

Bro ahmad said...

bestnya duk kt pelantar minyak tu,,

Sufinah Yussof (SY) said...

wah~~~ seronok nye. tak sabar nak keje. huhu~

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Freaky :

Pengalaman puasa di Oil Rig biase je, cuma agak penat la sebab start kerja dari pukul 6.30 pagi sampai 6 petang, pastue malam kerja lagi. Dan juadah berbuka puasa die memang best...:-)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

ku-cit :

Kalau badan dah penat, nyenyak je tido dalam kapal tue, macam rase duduk dalam buaian pun ade jugak..hehe

Anonymous said...

tak de keje kosong ke skrunk?

Miecyber said...

Saya tak pernah pergi pelantar minyak lagi...

slumberdek said...

seronok juga yer jamal.....saya mungkin tak akan merasa pengalaman cam tu, menarik.

pamie said...

waaaa..engineer hebat ni..ak baru nak apply position kat oil&gas company ni..huhu..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Pamie :

Ish, mana de hebat pun. Engineer biase je, keje pun dengan local company je..hehe..

Good Luck Pamie, kalau dah dapat nanti, boleh la roger2 ye..:-)

HAFIZAL said...

perh hebat tuh..bukan calang2 org dapat tido kat sana...

pCL [p@kcikLie] said...

Assalamualaikum,

keja offshore bab makan mmg hebat lah ye, patut la abg ipar sy semacamje naik berat badan sesekali balik ke darat..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Waalaikumussalam,

Tapi tengok platform jugak la..ade tempat yang makanan diorang sedap, tapi ade jugak tempat yg tak sedap, maybe makanan diorang kt situ tak kena dengan cita rasa kita kot..

Ubaidullah said...

bro jamal saya baru try apply training petra aritu...tp mmber saya da start da training kt kl..aritu xsaing isi borang...hrp2 dpt la training petra..tau ke pape pasal nye?

nak mintak tips SEO tuk google skit..hehe..dah ping blog tp try search google post baru xkuar plak

Ajeyy Rawk said...

salam ziarah :)
jemput laa datang jenguk entry terbaru saya yer .. :D

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/08/hasil-edite-gambar-dengan-picnikcom.html

Adzriel @ Liza AB said...

berbaloi le, makan banyak, kerja banyak...he..he..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ubaidullah :

Yeke, InsyaAllah kalau ade rezeki ade la nanti tue, Good Luck ye..

At the same time, try jugak apply kat company lain. Jangan harapkan satu company tue je..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Pasal Post kita tak keluar dalam search engine tue maybe sebab Google belum meng-index lagi post baru kita tue. Akan mengambil masa sikit.

Tapi kalau blog kita dah Alexa Rank dan Google Pagerank dah tinggi, memang Google akan cepat je index post baru kita tue..

:-)

ES Gan said...

You are cordially invited to the “ Proban Fire Hazard & Protection Workshop “ on 15/9/11 @ MITC , Melaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...