POWER OIL AND GAS

Skrin Laptop Rosak - Compaq Presario V2000

Compaq Presario V2000

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari nie Jamal nak berkongsi kisah sedih dengan korang semua. Laptop Jamal dah rosak akhirnya setelah lebih daripada 5 tahun Jamal pakai laptop nie. Skrin laptop nie yang rosak, bila on laptop, gambar yang dipaparkan tidak clear, gelap dan kelam je. Memang tak boleh nak guna la, tapi bila Jamal cuba sambungkan ke monitor PC ataupun projector, gambar di monitor dan projector tue nampak Ok je. Memang sah la skrin laptop nie yang rosak, sedihnye.

Jamal dah pakai laptop nie sejak dari first semester kat UTM dulu sampailah dah kerja sekarang nie, memang patut la kalau die rosak pun. Harga nak tukar skrin tue mahal la jugak, dalam RM300-400 jugak la kos die. Rasa macam tak berbaloi la pulak nak tukar. Baik beli laptop baru je kan kawan-kawan..hehe

Inipun salah satu sebab Jamal dah jarang update blog. Nak harapkan online kat office je, tue pun kena pandai-pandai bahagi masa jugak. Jangan sampai kerja tak siap disebabkan asyik online dan update blog je. Kang tak pasal-pasal kena marah dengan boss pulak. Sabar je la kan.





skrin laptop rosak, screen laptop rosak, skrin monitor rosak, skrin laptop pecah, screen laptop pecah, harga screen laptop, harga skrin laptop, skrin laptop gelap, cara betulkan skrin laptop

19 comments:

ajumohit said...

dia pon nak merasa baju baru jugak jamal hihihii

Zainal said...

salam..

sama la dgn laptop saya...acer aspire 5500z...

patah dua...nak cari yang ori mahu dekat rm600...

kut ada sesapa nak jual acer aspire 5500z yang rosak punya buleh bagitau...janji skrin dia okeh...leh dapat dalam RM100 okeh ler...

GoJeS said...

cik jamal...dh smp ms kot laptop tu mtk tkr yg baru..kami pny pn screen die dh mengong kuar kaler2 bagai,mmg smbung ke monitor pc la wat ms ni...huhuhu..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

A'ah, memang plan nak beli laptop baru pun nie. Tapi tunggu la lepas raya nanti..hehe

Bro ahmad said...

WAHH raya tahun nie laptop baru la yea

Bro Mat said...

kebnyakkan laptop bila dah lama pakai, ni antara masalah yg paling kerap berlaku. kenapa bukan keyboard dulu yg rosak? hehe

Beli Serunding Online

Like2

Jom tweet

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Keyboard pandai lagi jaga. Dulu masa kat U, kalau nak main game je, pakai USB keyboard. Selamat la sikit keyboard laptop tue..hehe

Miecyber said...

Beli barulah Boss...:D

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

InsyaAllah coming soon, tengah calculate budjet la nie..hehe

slumberdek said...

beli jer yang baru....rasanya slumberdek pun pernah rosak skrin ni kalau tak silap baiki 150 kod kat lowyat tapi tak ori la.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

hehe..memang nak beli pun nie mat..sabar-sabar

Ubaidullah said...

ro camne blog baru...excited gak nak tahu perkebangannya

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Blog baru Ok je..kalau rajin promote dan ping..boleh la dapat dalam USD4-6 sehari..

Kalau jarang update dan harapkan traffic dari SEO je, boleh la dapat dalam USD2 sehari..

Masih dalam proses memantapkan SEO dan tambahkan traffic ke blog baru tue..

:-)

Ubaidullah said...

tinggi gak la ye ctr nye ni? camne nak dapat traffic dari google ye...saya cek traffic stats blog saya sume datang dari link yang saya post saja

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Alhamdulillah CTR nye maintain lebih dari 1% la sekarang nie.

Kalau nak traffic dari google, kena belajar teknik SEO dan bilangan post kena banyak. Paling kurang pun kena ade 100 post dalam blog tue. Dan usaha naikkan Alexa Rank. Lagi tinggi Alexa Rank dan Google Pagerank, semakin mudah untuk blog kita appear dalam search engine.

Banyak lagi faktor-faktor lain yang mempengaruhinya. Memang kena banyak belajar, takpe usaha slow-slow dulu, InsyaAllah berbaloi nanti.

Ubaidullah said...

oh patut la..saya baru ada 7 posts je...tu pun bercelaru konten kurang fokus...kalau content blog xfokus xpe kan sebab penat gak nk manage banyak blog... kkdg nk gak post hal2 yang kita minat.

keyword ape yang saudara fokus tuk blog tu..saya search "oil gas jobs" tak keluar pun blog tu..

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Kalau content bercampur aduk memang kurang elok sebenarnya untuk iklan Google Adsense. Sebab Adsense bayar berdasarkan harga keyword kita, kalau boleh publish post yang berkaitan dengan niche blog je.

Kalau nak publish posts yang bercampur aduk, buat la satu blog lain, yang general macam blog Jamaluddin.net nie.

Jamal tak fokus keyword "oil and gas jobs" semata-mata sebab persaingan sengit diluar sana untuk keywords tersebut. So cari keywords yang kurang persaingan sikit dan ramai orang search.

Blog tue bukan tentang Oil & Gas Jobs semata-mata, tetapi termasuk jugak hal-hal yang berkaitan dengan Electrical Engineering.

Ubaidullah said...

tak sampai sebulan kn blog tu dah ada 30,000 hebat betul la...tapi saya tengok post kt situ tak banyak pun...

lagi satu kalau keyword kurang persaingan ramai juga ke visitor nye?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Ish..xde la, dah 2 bulan umur Blog tue sebenarnye..hehe

Memang tak banyak post pun, baru dalam 60 je post kat situ, sebab tue la tak banyak dapat visitors dari search engine.

Kena pandai cari keyword yg kurang persaingan tapi ramai orang search keyword tue. Boleh guna Google Adwords dan juga search engine Google untuk mengkaji perkara tersebut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...