POWER OIL AND GAS

Pencarian Sebuah Lagi Domain Baru Bermula



Assalamualaikum dan Salam Syawal kepada muslimin dan muslimat semua. InsyaAllah sekarang ini Jamal sedang mencari idea untuk membeli dan memiliki sebuah lagi domain sendiri bagi menggantikan domain blogspot yang Jamal gunakan. Domain yang baru ini akan Jamal gunakan untuk memfokuskan kepada sebuah niche sahaja dan diletakkan iklan Google Adsense.

Jamal semakin bersemangat dan serius untuk membeli domain baru ini disebabkan potensi yang besar dari iklan Google Adsense yang telah Jamal letakkan di blog yang menggunakan domain blogspot tersebut. Setelah 2 bulan Jamal letakkan iklan Google Adsense, Alhamdulillah earning darinya sahaja sudah mencecah sekitar RM400. Jamal rase tidak rugi sekiranya Jamal membeli satu lagi domain baru untuk blog tersebut.

Tetapi untuk kali nie, Jamal fokus untuk mendapatkan domain .com untuk blog tersebut. Semasa Jamal beli domain Jamaluddin.net nie, domain Jamaluddin.com telah ada orang beli dan pakai. Tue yang Jamal terpaksa beli domain .net. Tapi takpe la, domain .net pun dah kira ok kalau tak dapat beli domain .com

Proses pencarian nama domain yang sesuai masih Jamal teruskan lagi dan sedikit kajian juga sedang dijalankan. Diharapkan menjelang hujung bulan nie, domain baru tue dapat Jamal beli dan pakai. InsyaAllah semoga selangkah lagi kehadapan, AMIN.





beli domain sendiri, domain sendiri, pilih domain sendiri, kelebihan domain sendiri, cara beli domain sendiri, cara dapatkan domain sendiri, domain percuma, cara pilih nama domain

10 comments:

azu said...

wah gud idea jamal. kalo nk beli domain sendiri tu byr tahunan berapa ye..kene setup laman web sendiri ke? Azu xreti la.cm blogspot sume dh ade, kita adjust setting ja. Azu berminat nak tau pasal domain .com .net ni..hrp jamal bole bg panduan.tq.apepon best of luck ye Jamal. kutip Gadsense byk2 tuk duit raya..hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Takde la mahal sangat. Kalau .com, .net dan .org tue dalam lingkungan RM30 je setahun.

Kalau masih nak gunakan platform@hosting blogspot lagi pun boleh. Hanya redirectkan URL blogspot tue ke URL .com yang baru.

Jamal biase beli dengan NetKL, semua setting untuk tukar alamat blogspot ke .com tue diorang setkan. Macam Jamaluddin.net nie masih menggunakan hosting blogspot, cuma domain je pakai .net dan tak pakai blogspot punye.

Norhisham Nordin said...

wahhh.. teringin nak pakai domain dot com laa jamal tapi apa kelebihannya ekk..??

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Jamal pernah kongsikan dalam entry yang lepas rasenye..

Cuba Bro baca entry nie..

http://www.jamaluddin.net/2011/05/kelebihan-domain-dan-hosting-sendiri.html

Miecyber said...

Teruskanlah niat Mentor tu,pastu ajar kami pula yer...

Taman Negara said...

Good Luck...

tia @ Ini Kisah Tia said...

seronok pakai domain sendiri :)

Terbelog said...

murah rezeki jamal :)

Bro ahmad said...

tak ada apa2 efek ke tukar nama blog..takut jadi broken link je

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks semua..

Bro Ahmad : Takde effect papepun, makin mantap lagi ade la macam domain Jamaluddin.net nie...:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...