POWER OIL AND GAS

Percubaan Memasang Iklan Google Adsense di Blog Bahasa Melayu


Jika korang semua perhatikan blog Jamaluddin.net nie, pastinya korang akan perasan iklan Google Adsense dah mula keluar di blog nie kan. Ini adalah salah satu daripada uji kaji Jamal untuk meletakkan iklan Google Adsense nie di blog yang menggunakan bahasa melayu.

InsyaAllah Jamal akan kongsikan hasilnya dengan korang semua dari semasa ke semasa. Jika sebelum nie Jamal agak takut untuk meletakkan iklan Google Adsense nie di blog berbahasa melayu, tapi setelah mendapat e-mail balasan dari Kak Yanmie barulah Jamal berani untuk meletakkan iklan Google Adsense di blog ini.

Korang semua boleh lihat e-mail balasan dari Kak Yanmie mengenai iklan Google Adsense nie. Jamal telah bertanyakan persoalan tersebut terus kepada Kak Yanmie. Pemilik blog yanmieonline.com

salam, maaf lambat balas, tak perasan email ni, google adsense boleh je letak kat blog mana2 bahasa, antara support atau tak je, tak kena banned pun, blog akak sendiri join projek 'rahsia' bersama google.

blog bm boleh pasang, jangan risau takde masalah kena banned dgn google, blog BM lain pun pasang adsense contohnya Denaihati.com, Beautifulnara.com, Budiey.com dan banyak lagi blog yang guna, cuma tulah akak cakap tak semua iklan keluar di blog BM.

Harap dapat membantu,

Salam,
Yanmie
> From: Jamal <jamaluddin_ab@yahoo.co.uk>
> Subject: Google Adsense
>
> Assalamualaikum Kak Yanmie,
>
> Nama saya Jamaluddin Abu Bakar. Pemilik kepada blog Jamaluddin.net dan Poweroilandgas.com.
>
> Saya nak mintak tolong akak jawab persoalan saya nie boleh. Ianya berkenaan dengan Google Adsense. Bolehkah iklan Adsense nie diletakkan di blog berbahasa Melayu dan tak kena banned ke nanti.
>
> Sebab currently saya letak iklan adsense nie di blog English je. Nak letak kat blog Melayu takut pulak.
>
> Please reply to my email ye.
> jamaluddin_ab@yahoo.co.uk
>
> Thanks and really appreciate your feedback.

So lepas terima email diatas tue, barulah Jamal berani sikit untuk letak iklan Google Adsense diblog nie. Tapi Jamal tak berani nak promote kat korang suruh letak di blog berbahasa Melayu jugak. Segala risiko yang akan datang perlulah ditanggung sendiri ye..hehe

12 comments:

Cute Hero said...

lpas sy bce entri en jamal klu ltak adsense pd blog bm kne banned pn trus sy xletak...hehe..harap en jamal bgtau hasilnya nnti :)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Sebab ada member kena banned akaun adsense die. Masa tue die letak adsense kat blog BM. Ataupun maybe die ada langgar Policies Google Adsense yang lain kot.

Takpe la, Jamal try dlu tengok macam mana. Kalau pihak google bagi warning nanti Jamal bgtau kat korang semua.

afif92 said...

dah dua akaun kena banned..tak tau sebab apa google ban..

Jamaluddin Abu Bakar said...

traffic source dari mana. Ade letak widget macam apesal.com tue x.

Google nie memang cerewet sikit.

Anonymous said...

saye penah try...

dlu la...taun 2010 x silap...

saya wat akaun google ads ni..

tapi dpt email dr encik google yg mengatakan kene english br leh ltk google ads...skang ni x tau la...

nnt jgn lupe kongsi dgn kami ye pasal google ads di blog bhsa melayu. =)

Jamaluddin Abu Bakar said...

Tue la, sebelum nie memang semua orang cakap tak boleh.

Tapi since Google dah bukak pejabat kat Malaysia, ramai je blogger yang otai-otai dah start letak iklan adsense nie dan diorang x kena banned pun

Takpe,apa2 nanti Jamal inform kat korang.

kenanga said...

salam....
masih baru lagi dalam dunia blogging nie...
leh buat panduan kt blog nie...
thanks sharing ilmu ttg adsense

Jamaluddin Abu Bakar said...

Waalaikumussalam,

Your Welcome..:-)

donnyien said...

Don pun takut juga letak sebelum ni, takut kena ban.. rasa nak try pula bila tahu dari blog bro..thanks!

Jamaluddin Abu Bakar said...

Sebelum nie memang takut2 nak letak. Tapi lepas tanya blogger2 otai macam Denai Hati dengan Yanmie.

Tue yang berani letak dan so far google x marah lagi..haha

Syahril Hafiz said...

ok salah satunya acc saya dah kena banned. huhu, google terjumpa blog ni pula. nak tambah ilmu lagi sebelum apply account untuk kali kedua. tu la risiko guna GA, banned mmg nangis la..hehe

Mia Liana said...

salam... jamal nanti check inbox ya... mia dah emelkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...