POWER OIL AND GAS

Renew Domain Jamaluddin.net Dengan NetKL


Alhamdulillah, diam tak diam rupanya dah setahun umur domain Jamaluddin.net nie. Jamal pun hampir terlupa untuk renew bayaran domain nie dengan pihak NetKL sehinggalah Jamal dapat email notification daripada NetKL yang memberitahu bahawa domain Jamaluddin.net sudah hampir expired dan Jamal kena renew secepat mungkin bagi mengelakkan blog nie ditutup oleh pihak NetKL.

Tahun lepas masa Jamal daftar domain Jamaluddin.net nie, Jamal hanya bayar yuran domain untuk setahun je, so bila dah setahun nie kena la renew balik. Tahun nie harga domain dah naik sikit, beberapa hari lepas masa Jamal renew harganya ialah RM35 untuk yuran selama setahun. Kira ok la untuk bayaran setahun kan.


Dear Jamaluddin Abu Bakar (MMC Oil & Gas Engineering Sdn Bhd),
Thank you for your domain renewal order. Your domain renewal request for the domain listed below has now been completed.
Domain: jamaluddin.net
Renewal Length: 1 Year/s
Renewal Price: RM35.00 MYR
Next Due Date: 5th May 2013
You may login to your client area at http://billing.netkl.com to manage your domain.
Email Address: jamaluddin_ab@yahoo.co.uk
Password: **********

Dalam setahun Jamal gunakan domain nie, banyak yang Jamal pelajari untuk terus maju dalam dunia blog nie. Dan akhirnya pada bulan 9 tahun lepas, Jamal daftar lagi satu domain dengan NetKL iaitu blog english Jamal pulak iaitu poweroilandgas.com . So, buat masa sekarang nie Jamal ada 2 blog yang menggunakan domain sendiri dan 2 blog yang masih menggunakan domain dari blogspot.

InsyaAllah kalau ada rezeki dan masa nanti, Jamal nak belajar pulak gunakan Wordpress dan kemudian melangkah setapak lagi dengan menggunakan Hosting sendiri. Buat masa nie Jamal belum bersedia untuk itu lagi, masih dalam proses belajar lagi nie. Buku mengenai Wordpress dan beli, cuma belum ada masa nak belajar je lagi.

11 comments:

azri johan said...

wah,tahniah Jamal..

2 blog blogspot? share lah link.. hehe

Ida Firdausi said...

waa.. beshnyer. kite tak tukar-tukar domain lagi adeh..


*lama tak datang ziarah kat sini*

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Thanks Azri dan Ida.

Link ke blog Jamal semua ada kat sidebar sebelah kanan tue.

Ida: Jamal pun lama dah x singgah blog ida, lagipun Jamal memang dah lama x update blog nie..:-)

Terbelog said...

klo jamal pakai wp
meletop la
blogspot pun dah power hehe

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Haha..InsyaAllah memang ada plan nak pakai WP tue, tapi nak kena study dulu la.

Kalau tak, takut yang dikejar x dapat, yang digendong berciciran..hehe

NHF said...

Starting mmg rm35 ke setaun??

murah la...sy igt mahal smpi beratus...

bole la try NetKL ni...

Tq. =)

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Yang mahal hosting. kalau domain je memang x mahal sangat.

Yup, saya syorkan NetKL. Servis diorang bagus

MyKeyPad said...

Bro Jamal,kat NetKL tu cara bayar dia macamana ye?

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Pg website NetKL dan semua info ada disana.kalau x pasti, boleh call diorang terus.

Jamal bayar guna bank transfer je.

Cikgu Azim said...

salam jamal,klu kita byr pkai maybank2u bleh ke..

pastu klu kita tukar ke domain sndri, apa akan jd klu kita pegi ke blog blogspot tu ..link akan hilang ke atau akan terus direct pd domain yg baru tu

Jamaluddin Abu Bakar said...

Waalaikumussalam.

Boleh, takde masalah kalau nak bayar guna Maybank2u. NetKL ada akaun Maybank kalau x silap la.

Nanti diorang akan setkan untuk redirect dari blogspot ke domain baru. Bila orang pergi ke URL blogspot tue, nanti akan auto direct ke domain baru kita.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...